Grootmoefti pleit voor modernisering islam

Imam Ahmed al-Tayeb (rechts).
AFP Imam Ahmed al-Tayeb (rechts).
De Egyptische groot-imam Ahmed al-Tayeb wil een radicale hervorming van het islamitisch onderwijs. Volgens hem heeft een "historisch verkeerde interpretatie van de Koran en het leven van de profeet Mohammed" geleid tot extremisme onder moslims.

De sjeik, een van de meest invloedrijke imams van de soennitische islam, zei dat bij de opening van de driedaagse conferentie 'De islam en de strijd tegen het terrorisme' in de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië. Al-Tayeb veroordeelde het terrorisme en riep op tot hervorming van het islamitische onderwijsprogramma met meer nadruk op tolerantie.

Volgens Al-Tayeb stellen terroristen de islam in een kwaad daglicht. "De enige hoop voor het islamitische volk om de eenheid te herstellen is onze scholen en universiteiten aan te pakken", zei hij. "Terrorisme is een plaag die het product is van de extremistische ideologie."

"Kruisigen IS-leden"

Al-Tayeb, het hoofd van de Egyptische Al-Azhar moskee, verbonden aan de gezaghebbende gelijknamige universiteit in Caïro, veroordeelde eerder deze maand de executie van een Jordaanse piloot door terreurbeweging Islamitische Staat. Volgens imam Al-Tayeb verdienen leden van IS het niet enkel gedood te worden, maar ook te worden gekruisigd of hun handen te verliezen.

De islam verbiedt het verbranden van een lichaam, ook in oorlogstijd, stelt Al-Tayeb. Door de piloot levend te verbranden, voert IS feitelijk oorlog tegen Allah en de profeet Mohammed, en daarmee roepen de leden van IS alle zware straffen over zich af die in de Koran op afvalligheid worden gesteld. 

De Al-Azhar-universiteit geldt als een van de belangrijkste religieuze autoriteiten binnen de soennitische islam. De universiteit en de Al-Azhar moskee vormen samen voor soennitische moslims over de hele wereld een zeer belangrijk instituut.

Demonstranten met foto's van de vermoorde Jordaanse piloot.
EPA Demonstranten met foto's van de vermoorde Jordaanse piloot.