Geen Mohammed-cartoons op tv door 'misverstand'

ANP
Een filmpje van Geert Wilders' PVV met Mohammed-cartoons is zaterdag door een "misverstand'" niet uitgezonden op de Nederlandse publieke omroep. Dat liet Wilders zaterdag weten na een gesprek met NPO-voorzitter Henk Hagoort.

De PVV zou het filmpje op NPO 2, het vroegere Nederland 2,  laten zien in de Zendtijd voor Politieke Partijen. Maar er werd een oud filmpje getoond. Wilders reageerde boos en beschuldigde de NPO van sabotage. Hij plaatste zaterdag het filmpje met negen spotprenten van de profeet op YouTube.

Nader onderzoek wees uit dat de fout lag bij Infostrada, het bedrijf dat in opdracht van de NPO de filmpjes klaar maakt voor uitzending. Infostrada heeft het verkeerde filmpje aan NPO aangeleverd. Dat heeft Hagoort aan Wilders laten weten.

Woensdag wordt het goede filmpje zeker door de NPO uitgezonden, aldus Wilders. Hij heeft die verzekering van Hagoort gekregen.

Het bestuur van de Tweede Kamer weigerde eerder een verzoek van de PVV-leider om de cartoons in het gebouw van de Tweede Kamer te mogen tentoonstellen. De expositie voldeed niet aan de criteria die het presidium eerder over dit soort activiteiten heeft vastgelegd.

Daarop besloot Wilders de cartoons op televisie te vertonen. Het gaat om cartoons die eerder te zien waren in Garland in Texas. Kort nadat de PVV-leider daar vorige maand gesproken had, werd het gebouw beschoten. De politie schoot beide daders dood.

Geert Wilders tussen tot de tand bewapende bewakingsagenten op de conferentie in het Texaanse Garland, enkele uren voor de schietpartij.
AP Geert Wilders tussen tot de tand bewapende bewakingsagenten op de conferentie in het Texaanse Garland, enkele uren voor de schietpartij.