FBI opent onderzoek naar dood moslimstudenten in North Carolina

AFP
De FBI heeft een onderzoek geopend naar de dood van drie jonge moslimstudenten in de stad Chapel Hill in de oostelijke Amerikaanse staat North Carolina. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteren gezegd in reactie op de geruchten dat het zou gaan om een haatmisdrijf. Obama veroordeelde de "wrede en afgrijselijke moord". "Niemand in de VS zou het doelwit mogen zijn, om wat ze zijn, hoe ze eruit zien, of welk geloof ze belijden", aldus Obama.

De drie slachtoffers zijn tweedejaars student-tandarts Deah Shaddy Barakat (23), zijn vrouw Yusor Abu-Salha (21) en haar zus Razan Abu-Salha (19). Ze werden dinsdag in de buurt van de campus van de Universiteit van North Carolina neergeschoten. De schutter, Craig Stephen Hicks (46), gaf zich vervolgens over aan de politie. Hicks was een fanatiek atheïst op internet, maar had ook slepende conflicten met buren over parkeerruimte.

Hicks was een fanatiek atheïst op internet, maar had ook slepende conflicten met buren over parkeerruimte. Hij opende dinsdagavond het vuur in de woning van een getrouwd islamitisch stel, Deah Shaddy Barakat (23) en Yusor Mohammad (21), en doodde behalve het stel ook de negentienjarige zus van de echtgenote, Razan Mohammad Abu-Salha.

De politie verklaarde na een eerste voorlopig onderzoek dat de schietpartij waarschijnlijk te maken heeft met een "burenruzie" omtrent een parkeerplaats.

In Houston is gisteren vroeg in de ochtend een islamitisch centrum door brand verwoest. Het vuur is vermoedelijk aangestoken. Onderzoekers hebben volgens een betrokkene gezegd dat spullen zijn gevonden om vuur te maken. Het is onduidelijk of de brand met opzet is gesticht.