Duitse school moet moslimjongen gebedsruimte geven

De 14-jarige islamitische scholier Yusuf M. zorgt voor een polemiek in de Duitse hoofdstad Berlijn. Yusuf wil tijdens de pauzes op school bidden, maar dat mag van de directeur niet op de gang omwille van de plicht tot religieuze neutraliteit in het onderwijs. Yusuf liet het daar niet bij en stapte naar de rechter, wiens vonnis luidde dat de school de jongen een ruimte ter beschikking moet stellen voor het gebed.

Gymzaal ontruimen?

De uitspraak zorgde voor heel wat ophef in Berlijn, waar de scholen sowieso al te kampen hebben met een enorm ruimtegebrek. "Wat moeten we doen als in een school in Neukölln vierhonderd moslims tijdens de pauze willen bidden? De gymzaal ontruimen?", vraagt Wolfgang Harnischfeger, de voorzitter van de Vereniging van Berlijnse Schooldirecteuren, zich af in de krant Die Welt. Ook vreest Harnischfeger voor agressieve reacties onder de niet-islamitische scholieren.

Volgens Zcan Mutlu, woordvoerder onderwijs van de Groenen in het Huis van Afgevaardigden, is de uitspraak "gif voor de integratie".

Godsdienstles moslims
De rol van de islam op scholen staat in Duitsland momenteel volop in discussie, ook al door een akkoord dat minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble deze week bereikte met de Islamkonferenz, een koepel van moslimorganisaties. In de Duitse deelstaten die godsdienstles op scholen kennen, moet nu ook voor islamitische scholieren godsdienstles op school in het Duits komen. Onduidelijk is nog wie de godsdienstles voor de jonge moslims moet organiseren en met welke inhoud. (odbs)