Dewinter noemt Koran in Kamer 'bron van alle kwaad'

Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter kreeg vandaag zowat de voltallige Kamer over zich heen nadat hij in het halfrond een Koran toonde en het boek "de bron van alle kwaad, een 'license to kill'" noemde.

Dewinter stelde een vraag aan minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) over de aanpak van de radicalisering in de moskeeën. Op het spreekgestoelte haalde hij een Koran boven en noemde hij het boek "de reden van heel wat onheil, de bron van alle kwaad, een license to kill". "Dit boek, de basis van de islamitische leer, wordt op een fundamentele manier beleden in heel wat moskeeën van ons land."

Dewinter is zich naar eigen zeggen bewust "dat er heel wat gematige moslims zijn, maar dat betekent nog niet dat er een gematigde islam bestaat en dat de Koran daarom gematigd zou zijn".

Minister Jambon was niet te spreken over de actie van Dewinter. "U staat hier te zwaaien met een boek dat voor heel veel mensen in dit land een boek is waar zij heel veel respect voor hebben en heilig is. U jaagt hier heel die gemeenschap in het harnas. We weten allemaal dat er te radicale en extremistische elementen in de islamitische gemeenschap zijn, en daar willen wij allemaal tegen vechten. Maar voor de scheidslijn die u legt tussen de islam en de rest van onze gemeenschap vindt u hier bij geen enkele partij steun." Jambon kreeg na zijn antwoord applaus van zowat alle partijen in de Kamer.

Meer inhoudelijk maakte Jambon een onderscheid tussen de erkende en niet-erkende moskeeën. De erkenning gebeurt door de gewesten, dus die vallen onder een ander beleidsniveau, en als er sprake is van overlast rond de niet-erkende moskeeën, is het de taak van de burgemeester om op te treden.

Dewinter reageerde dat "de man in de straat" een ander oordeel heeft over de islam dan "diegenen die in hun ivoren toren in de Wetstraat zitten".

U jaagt hier heel die gemeenschap tegen u in het harnas

Jan Jambon