Brits leger gebruikt nepmoskeeën als schietschijf

UNKNOWN
Britse legerleiders hebben zich de woede van lokale moslims op de hals gehaald omdat ze replica's van moskeeën gebruiken voor schietoefeningen. Dat schrijft de Britse krant The Daily Mirror op haar website.

Het leger bouwde zeven houten structuren met groene koepels op een schietstand waar Britse rekruten voor Afghanistan worden opgeleid. De gebouwen, in het Britse plaatsje Catterick, werden opgemerkt door een voorbijganger die de plaatselijke moslimgemeenschap verwittigde.

Negatief beeld
De Raad voor Moskeeën in Bradford eist dat de nepgebouwen meteen worden afgebroken en dat de legertop zijn excuses aanbiedt. "Wie daar zijn wapen op richt, moet wel een negatief beeld hebben van moslims en moskeeën", meent voorzitter Ishtiaq Ahmed. "De vorm van de gebouwen en de kleuren van de koepels zijn typisch voor een islamitische gebedsplaats. Wat me daar vooral aan stoort: zo conditioneren we jonge Britse mannen om te denken dat moskeeën gevaarlijke plekken zijn waarop je je wapen mag richten. Ik vind dit onrustwekkend. "

De man vreest dat de schietstand de inspanningen teniet doet van islamitische leiders die moslims aansporen om in dienst te gaan bij het Britse leger. "De jongste zes maanden hebben we goed samengewerkt met de strijdkrachten , opdat ze meer mensen uit de moslimgemeenschap zouden kunnen rekruteren", luidt het. "In dat licht is het een dwaze beslissing van het leger. We hopen dat er excuses af kunnen voor de ongelukkig gekozen schietschijven."

Eerst geen, dan wel excuses
Het Britse leger leek aanvankelijk allerminst van plan om sorry te zeggen. "De schietstand waarop onze mensen oefenen is gebouwd op basis van rapporten uit Afghanistan", verklaarde een woordvoerder. "Het is cruciaal dat soldaten kunnen trainen in een omgeving die de omstandigheden benadert waarin ze terecht zullen komen."

Later volgden dan toch officiële excuses. "Het spijt ons indien we bepaalde groepen voor het hoofd hebben gestoten", klonk het ineens. "Het was nooit onze bedoeling dat de houten structuren symbool zouden staan voor moskeeën, we wilden niets meer dan een realistische omgeving nabouwen. We zullen zo snel mogelijk contacten leggen met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap en samen beslissen hoe we dit best oplossen." (tw)