Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen

.
Reuters .
Eén oog. Meer mogen vrouwen in de regio Mzab in de Algerijnse Sahara niet tonen. De rest van hun lichaam is gehuld in een wit gewaad. De Mozabieten hebben een uniek islamitisch geloof: het Ibadisme. Het is een zeer strenge maar pacifistische stroming binnen de islam.

Zelfs naar Algerijnse normen beoefenen de inwoners van Ghardaia en omgeving een zeer conservatieve vorm van de islam die vrouwen elke omgang met niet-gezinsleden verbiedt. Na hun trouwdag zullen ze het huis niet vaak meer verlaten. Sporadisch wordt er een uitzondering toegestaan. Zo mogen ze naar het huis van hun ouders gaan, begeleid door familieleden.

Het is voor vrouwen verboden om vriendinnen uit te nodigen voor de thee omdat dit 'geroddel' zou bevorderen en vrouwen ervan weerhoudt om huishoudelijk werk te verrichten.

Zelfs een arts mag deze vrouwen niet bezoeken, omdat alle lichaamsdelen die door de arts aangeraakt worden na hun dood gedoemd zijn om naar de hel te gaan.

Ook feestvieren, zingen, roken en alcohol zijn niet toegestaan. Trouwen gebeurt zelden buiten de eigen groep.

Reuters

Eeuwenlang werden de Mozabieten vervolgd. Sommige groepen vestigden zich in Tunesië en Oman. Anderen trokken diep de Sahara in naar Mzab, de streek waaraan de Mozabieten hun naam ontlenen, zo schrijft de Nederlandse krant Trouw.

De Mozabieten houden van hard werken. Hun ondernemerschap wortelt in een lange traditie. Overal in Algerije hebben Mozabieten ondertussen bloeiende bedrijven. Hun rijkdom zullen ze nochtans niet snel tonen. Soberheid is een deugd.
71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Noor Sheikh

  Er is ruimte genoeg op de wereld om jezelf te tonen hoe je zelf wilt . Natuurlijk zullen mensen meningsverschillen hebben. Ik vind dat iedereen zichzelf mag uiten hoe diegene wil. De ware Islam is helemaal voor het rechten van de vrouw en wordt ze gelijkgesteld aan de man. Ikzelf ben geen voorstander van zo'n conservatieve vormcvan Islam

 • Dirk Van der Weeën

  In het land der blinden is eenoog koning.

 • luc Vanessa

  nogmaals een bewijs dat religie alleen maar dient om mensen te onderdrukken ! god heeft niet de mens geschapen , maar de mens heeft god geschapen !

 • ERIK CORNELIS

  Iedere godsdienst onderdrukt vrouwen gelijkheid tussen man en vrouw bestaat er niet. Het ergste is dat men dit allemaal laat gebeuren en men die "culturen "ook hier faciliteiten biedt .Fluiten naar een vrouw is gasboete waar duwen ze ons naartoe.

 • Stefan Bauwens

  Maar waar staat dat allemaal in hemelsnaam opgeschreven?