Bangladesh wil Rohingya-vluchtelingen onderbrengen op eiland dat helft van de tijd onder water staat

Rohingya-vluchtelingen in het kamp Teknaf nabij Cox's Bazar.
AP Rohingya-vluchtelingen in het kamp Teknaf nabij Cox's Bazar.
Nadat het plan twee jaar geleden op scherpe kritiek was onthaald, zet de regering van Bangladesh toch haar plan door om tienduizenden vluchtelingen op een eiland voor de kust onder te brengen.

Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Shahriar Alam vertelde vandaag aan verslaggevers dat de in het zuidelijke district Cox's Bazar ondergebrachte Rohingya-moslims een nieuw onderkomen zullen vinden in nieuw te bouwen vluchtelingenkampen op het eiland Thengar Char in de Golf van Bengalen op bijna 175 km ten zuidoosten van de hoofdstad Dhaka.

Een gelijkaardig plan ging in 2015 niet door nadat mensenrechtenorganisaties en hulporganisaties hadden opgeworpen dat het voorziene deel van het eiland grote delen van het jaar onder water staat.

Eiland enkel toegankelijk in de winter
Een groot deel van Thengar Char stroomt immers dagelijks onder bij hoogtij en tijdens het moessonseizoen staat het eiland volledig onder water. Bovendien zijn er geen wegen op het eiland. Het eiland werd ongeveer tien jaar geleden gevormd door slib in de Meghna-rivier en is op de meest landkaarten niet te vinden. Het laagliggende eiland ligt op ongeveer 30 kilometer ten oosten van het eiland Hatiya, waar 600.000 mensen wonen - en ligt op negen uur van de kampen waar de vluchtelingen nu verblijven.

Volgens een medewerker van de plaatselijke autoriteiten is Thengar Char "enkel toegankelijk tijdens de winter en een schuiloord voor piraten."

Vervolging Rohingya
De vluchtelingen behoren tot de zowat 1,1 miljoen moslims van de Rohingya-minderheid in buurland Myanmar. Het vroegere Birma kent geen staatsburgerschap toe en behandelt hen als illegale immigranten hoewel velen van hen daar al decennia leven.

Begin oktober flakkerde een decennia oud conflict tussen de in meerderheid boeddhistische bevolking van Myanmar en de Rohingya weer op. Sindsdien zijn volgens schattingen van de Verenigde Naties meer dan 65.000 van hen naar Bangladesh gevlucht. Maar ook daar zijn ze ongewenst en worden ze vervolgd.

In Cox's Bazar vertoeven sedert meer dan twintig jaar ongeveer 30.000 vluchtelingen.

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken luidt het dat een herlocatie dringend is omdat er ondertussen ongeveer 300.000 mensen in de vluchtelingenkampen leven. Het uiteindelijke doel van de regering is dat de Rohingya naar Myanmar terugkeren.

Wanneer de herlocatie moet beginnen, is niet duidelijk.