Antwerpen voorziet toestel voor verdoofde slachting op Offerfeest

UNKNOWN
De stad Antwerpen richt tijdens het islamitisch Offerfeest net als de voorbije jaren tijdelijke slachtvoeren in waar schapen ritueel kunnen worden geslacht. Voor het eerst zal dat ook met verdoving kunnen, al wordt dat niet verplicht. Het stadsbestuur blijft intussen wel het alternatief aanmoedigen om geld te storten voor een goed doel of vlees te halen bij de slager.

Het Offerfeest is een van de belangrijkste feesten in de moslimwereld. Traditioneel slachten moslims ter gelegenheid van dit feest een schaap, al zijn ook andere vormen van giften toegelaten. De stad Antwerpen moedigt deze laatste werkwijze aan, maar biedt op vraag van de Vlaamse en federale overheden wel slachthuisvloeren aan waar rituele slachtingen mogelijk zijn. Zo is er meer controle op het respecteren van het dierenwelzijn.
 
Net zoals de voorbije jaren komt er op 5 en 6 november een tijdelijke slachtvloer in de Shelter van Park Spoor Noord. Nieuw dit jaar is een tweede vloer in de Slachthuislaan, waar bovendien ook een verdovingstoestel wordt geplaatst. Wie dat wenst, kan zijn schaap daar eerst door een externe firma laten verdoven met een stroomstoot vooraleer een erkende islamitische offeraar het dier zoals voorgeschreven de keel oversnijdt. Zo wordt het lijden van het schaap tot een minimum beperkt.
 
Ook vorig jaar wilde Antwerpen al verdoving mogelijk maken, maar door een administratieve fout bij de aanbesteding voor de externe partner ging dat toen niet door. (belga/tma)