300 voormalige Amerikaanse veiligheidsambtenaren “diep bezorgd” over nationale veiligheid

Amerikaans president Trump en zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelenski tijdens een ontmoeting in New York eerder deze week. Een telefoontje tussen de twee leidde in de VS tot Oekraïne-gate.
AFP Amerikaans president Trump en zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelenski tijdens een ontmoeting in New York eerder deze week. Een telefoontje tussen de twee leidde in de VS tot Oekraïne-gate.
Meer dan 300 voormalige ambtenaren van de nationale veiligheid en het buitenlands beleid hebben een vrijgegeven brief ondertekend die de Oekraïne-affaire van president Donald Trump omschrijft als een zaak die “diepgaande bezorgdheid over de nationale veiligheid" oproept. De Democraten in het parlement kregen lof omdat ze een afzettingsprocedure zijn gestart. Dat meldt de Amerikaanse zender NBC.

"President Trump lijkt het gezag en de middelen van het hoogste ambt in het land te hebben gebruikt om extra buitenlandse inmenging in onze democratische processen toe te laten. Dat zou een schandalig machtsmisbruik zijn. Het zou ook een poging zijn om de nationale belangen van Amerika en die van onze naaste bondgenoten en partners ondergeschikt te maken aan het persoonlijke politieke belang van de president", aldus de auteurs van de brief. "We beschouwen het optreden van de president als een grote zorg voor de nationale veiligheid", besluiten de ondertekenaars.

De brief was een initiatief van de National Security Action, een non-profitorganisatie, geleid door twee voormalige stafleden uit de regering van (Democratisch) president Barack Obama. Hoewel de lijst van ondertekenaars vele andere voormalige leden van de Obama-regering bevat, zijn er ook ambtenaren bij die onder Republikeinse president George W. Bush hebben gediend.

De auteurs van de brief vinden dat "onze betrekkingen met de rest van de wereld en ons beleid op het wereldtoneel uitsluitend gebaseerd moeten zijn op wat in het nationale belang is" en dat "de introductie van andere overwegingen van de president onze democratie teniet doet en ons kwetsbaarder maakt voor bedreigingen.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Gijbels

  daar zitten 2 heel bezorgde wereldleiders op een stoeltje, hun gezichten spreken boekdelen

 • Lore Kluwer

  Maakt ons kwetsbaarder, lees ik. Ons moet je in dit geval letterlijk opvatten: de democraten. De republikeinen staan momenteel sterker dan ooit, in tegenstelling tot wat je zou denken als je alleen linkse media leest.

 • Fons Casteels

  En terecht dat ze ongerust zijn over de nationale veiligheid. Een collega van hen heeft een dossier gelekt dat behoort tot het beroepsgeheim: een simpel gesprek van de Amerikaanse president met de Oekraïense president. In dat gesprek werd door Trump niks verkeerd gezegd - en dus is het bijzonder schadelijk voor het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in de CIA dat een CIA-agent dat lekt.

 • luc baken

  sinds obama president was is afluisteren een heldendaad geworden bij de "democraten" . in vroegere tijden , bij nixon was het wel anders en daar heeft trump weeral gelijk ; toen rolden er nog koppen !

 • Edmond Dantès

  Benieuwd welke bewoordingen de Trump lemmingen nu weer gaan gebruiken om deze 300 voormalige veiligheidsambtenaren te ridiculiseren. Dit zijn stuk voor stuk patriotten die - over de partijgrenzen heen - zich ernstig zorgen maken, nu er een onbekwame, narcistische egoïst met een gigantische persoonlijkheidsstoornis hun land naar de filistijnen helpt.