1.800 Pakistaanse geestelijken vaardigen fatwa uit tegen zelfmoordaanslagen

De Pakistaanse president Mamnoon Hussain juicht de nieuwe fatwa toe.
afp De Pakistaanse president Mamnoon Hussain juicht de nieuwe fatwa toe.
Meer dan 1.800 geestelijken van alle stromingen binnen de Islam in Pakistan hebben een fatwa uitgevaardigd tegen zelfmoordaanslagen. "Zelfmoordaanslagen zijn haram (verboden) en druisen in tegen de leer van de Islam", klinkt het in als fatwa bestempelde document, dat de Pakistaanse regering vandaag bekendmaakte. 

Het is de eerste keer dat geestelijken van alle stromingen binnen de Islam in Pakistan samen een fatwa over dit onderwerp steunen. De geestelijken motiveren hun veroordeling met het verbod op zelfmoord. Zichzelf doden is volgens de Islamleer nooit toegestaan, om welke reden dan ook.

Zelfmoordterroristen van islamitische terreurgroepen zoals al-Qaida, de taliban of de Islamitische Staat (IS) hebben de voorbije jaren wereldwijd tienduizenden mensen vermoord. In Pakistan kwamen rond de 70.000 mensen om het leven. De regering hoopt nu dat het decreet een boost geeft in de strijd tegen het islamitisch fundamentalisme. 

"Deze fatwa vormt een sterke basis voor de stabiliteit van een gematigde moslimsamenleving", schreef de Pakistaanse president Mamnoon Hussain in het boek waarin het decreet staat. Het kan Pakistan op weg zetten om het extremisme te beteugelen in overeenstemming met de beginselen van de Islam. 
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Heidi Coussens

  Goed dat ze dit doen, maar de reden dat het haram is, is omdat het om zelfmoord gaat, niet omdat ze anderen vermoorden... Dus tegen moorden op ongelovigen is geen fatwa uitgesproken, als ze maar zorgen dat ze zelf niet doodgaan.

 • Luc Janssens

  Hij heeft het alleen over de aanslagen in Pakistan ...

 • Julien Buys

  toch raar dat ze ineens een fatwa uitroepen ,nadat trump verklaarde alle financiele hulp aan pakistan te stoppen ,33 miljard dollar de laatste jaren dat kan tellen

 • Luc Janssens

  Mensen, nog geen victorie kraaien. Dat is enkel voor Pakistan bedoeld.

 • Axel Van Bellingen

  Dit kan ik alleen maar toejuichen,deze geestelijken hebben een kant gekozen en zijn daar duidelijk in.