Ga naar de mobiele website
^ Top

"We gaan je naakt verbranden"

Een homokoppel, afgebeeld met het hoofd van profeet Mohammed.
Een homokoppel, afgebeeld met het hoofd van profeet Mohammed.

Een Iraanse fotografe heeft de banbliksems van de moslims over zich heen gekregen door de profeet Mohammed als een homo af te beelden. De 34-jarige vrouw, die onder het pseudoniem Sooreh Hera door het leven gaat, leeft nu al een tijdje ondergedoken in Nederland omdat ze doodsbedreigingen krijgt. "We gaan je naakt verbranden of een kogel in je mond stoppen", luidde het in een van de dreigmails. En ook: "Kijk nu wat het je oplevert, nu durf je je huis niet meer uit."

Hypocrisie
Hera wilde met haar provocerende foto's de hypocrisie tegenover homoseksualiteit in moslimlanden aan de kaak stellen. "Je riskeert opgehangen te worden als je homo bent, maar in landen als Iran en Saoedi-Arabië is het gebruikelijk om als moslim naast je vrouw ook een mannelijke vriend te hebben. Kunstwerken mogen provocerend zijn. Het volstaat niet om enkel maar bloemen te schilderen, kunst moet ook sociale thema's durven aanpakken", luidt haar stelling.

Staart ingetrokken
De foto's kaderden in een verzameling afbeeldingen van veelal Nederlandse homo's. Wim Van Krimpen, de directeur van het museum waar de foto's tentoon gesteld zouden worden, gaf eerst zijn zegen maar trok vorige maand zijn staart in. "Omdat sommige mensen van onze gemeenschap er aanstoot aan zouden kunnen nemen", klonk zijn verklaring.

"Hij deed gewoon in zijn broek van de schrik en gaf toe aan de druk van de moslims. Pure censuur", vindt Hera. Een museumdirecteur die de bewuste foto's intussen wel tentoon stelde, wordt nu zelf met de dood bedreigd. (svm)Meld een bug