"Vele moslimhomo's leiden seksueel dubbelleven"

Vele islamieten leiden een dubbelleven. Overdag zijn ze getrouwd en bijvoorbeeld vader, en 's avonds, in een café, laten ze pas hun homoseksualiteit zien. Dat zegt Emir Belatoui van de Nederlandse stichting Secret Garden, die opkomt voor islamitische homo's, biseksuelen en transseksuelen.
 
Veel allochtone jongeren krijgen problemen als bekend wordt dat ze op mensen van hun eigen geslacht vallen. "Het komt voor dat ze worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, ze mogen niet meer naar buiten of ze worden uitgehuwelijkt om het probleem op te lossen", zegt de initiatiefnemer van Secret Garden.
 
Bespreken met ouders

Islamitische gezinnen moeten leren praten over seksualiteit, vindt hij. "Homoseksuele jongeren zouden hun geaardheid met hun ouders moeten kunnen bespreken."
 
Veel godsdiensten hebben de neiging homoseksualiteit te verbieden, zegt Belatoui. "Maar nergens, ook niet in de Koran, staat dat liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht is verboden. Dat taboe is een cultureel iets, dat best kan veranderen."
 
Hij zegt niet de confrontatie te willen zoeken met bijvoorbeeld imams. "Wij willen niet shockeren of provoceren. Op die manier bereiken we ons doel niet, maar we willen wel het gesprek aangaan. Een eerste stap moet dan zijn dat we elkaar leren accepteren." (belga/jv)