"Terreur kent geen religie": moslims rouwen massaal mee om slachtoffers

Photo News
Op het Beursplein in Brussel wordt sinds dinsdag massaal hulde gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen. Een aanzwellend tapijt van bloemen, kaarsen, boodschappen in krijt, vlaggen ook. Het is een manier om verslagenheid en solidariteit te delen en te uiten, maar ook om de stad terug op te eisen en het samenleven van de verschillende gemeenschappen in die stad te beklemtonen. Voor sommigen vanzelfsprekend, voor anderen opmerkelijk: ook ontelbare mensen met een moslimachtergrond komen er mee rouwen. Omdat de terreur voor hen niets met religie te maken heeft. Moslimgroeperingen organiseren tal van acties, in de hoop dat de roep om een veroordeling van de aanslagen door de moslimgemeenschap verstild. Buitenlandse waarnemers stellen zelfs dat moslims zich in ons verdeelde land meer Belg voelen dan de meeste Belgen zonder migratieachtergrond.

Meer dan 1500 mensen hebben al aangegeven dat ze vanavond om 18 uur bijeenkomen op de Antwerpse Suikerrui om hun solidariteit te betonen met de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. De organisatoren zijn vijf jongeren "en toevallig ook moslim". Ze zijn verontwaardigd door de aanslagen: "Dit zijn geen aanslagen op de westerse normen en waarden, dit zijn aanslagen op de hele menselijke waardigheid", zo klinkt het. "Wij organiseren dit niet als moslims, wel als wereldburgers", zegt sociaal werkster Sarah El Massaoudi. "Onze religie of huidskleur doet helemaal niet terzake. We moeten ons ook niet excuseren als moslims, wij zijn even verontwaardigd als elke andere Belg."

Rozen op Antwerpse Grote Markt
De dag na de aanslagen, woensdag, deelden leden van de Antwerpse moslimgemeenschap rozen uit op de Grote Markt in Antwerpen. Met de boodschap United we stand, divided we fall #TousEnsemble #WeAreOne Vredesgroet/ assalamu alaikoem.

Niet verantwoorden, wel samen reageren
"Met dit initiatief willen we een wij-verhaal creëren, niet omdat we ons moeten verantwoorden voor de daden van deze psychopaten maar omdat we samen moeten reageren zodat deze aanslagen ons dichter bij elkaar brengen in plaats van ons te verdelen", zo klonk het.
Lees verder onder de foto

Photo News

In een land waar het dragen van een hoofddoek of het hebben van een Arabisch klinkende naam vaak resulteren in werkloosheid en wantrouwen, tonen Belgische moslims hun liefde voor dat land ook al vrezen ze nog meer discriminatie door hun landgenoten

The Washington Post
Spandoek op het Beursplein: "Terrorisme heeft geen godsdienst".
PN Spandoek op het Beursplein: "Terrorisme heeft geen godsdienst".
Leden van de Antwerpse moslimgemeenschap delen rozen uit op de Grote Markt in Antwerpen.
Kos Leden van de Antwerpse moslimgemeenschap delen rozen uit op de Grote Markt in Antwerpen.

"In een land waar het dragen van een hoofddoek of het hebben van een Arabisch klinkende naam vaak resulteren in werkloosheid en wantrouwen, tonen Belgische moslims hun liefde voor dat land ook al vrezen ze nog meer discriminatie door hun landgenoten", stelt The Washington Post. Onder de kop 'In een verdeeld land zeggen moslims dat ze meer dan ooit Belg zijn'.

"De pijn is extra snijdend voor de jongeren, waarvan de meesten nooit een ander thuisland dan België hebben gekend. Zij worden geconfronteerd met terroristen die dezelfde achtergrond hebben als zij en ook in België opgroeiden", zo stelt de krant.

Moslimpattriotten

"Er zijn ook moslims bij de doden en gewonden, en heel wat leden van de Belgische moslimgemeenschap zijn het beu te worden zwartgemaakt door de daders van de aanslagen, die hen net zo hard raken als de andere Belgen", gaat de krant verder. "Uitgerekend zij zetten hun patriottisme in de verf, hoewel enkele van de machtigste leiders van het land etnische nationalisten zijn die het land willen doen splitten".

Nieuwe kansen
De krant laat ook de Molenbekenaar Ibrahim Ouassari (37) aan het woord, die met zijn incubator Molengeek hoopt nieuwe kansen naar de buurt te brengen. Vanuit de gedachte dat jongeren minder oor zullen hebben voor de roep van radicale imams als ze elke ochtend naar hun werk kunnen gaan. "Als ze goede producten verkopen, zal het de klanten ook niet kunnen schelen dat ze Marokkaans klinkende namen hebben", zegt hij.

Geen identiteit
"Ik denk als een Belg, maar als jij naar mijn gezicht kijkt, zie je een Arabier. Als wij naar Marokko gaan om de familie te bezoeken, zeggen ze: 'Oh, je bent Belg'. Het is moeilijk als je geen identiteit hebt, als je het gevoel hebt telkens verantwoording te moeten afleggen als er sprake is van terrorisme waar je niets mee te maken hebt".

Verdeeldheid
De krant wijst op de verdeeldheid die ons land typeert. "Met de bijzondere etnische en linguïstieke opdeling - Nederlandssprekend Vlaanderen en Franssprekend Wallonië hebben verschillende onderwijssystemen, parlementen en zelfs een verschillend gezondheidsbeleid - stelt Ouassari dat hij en anderen met een migratieachtergrond betere Belgen zijn dan zij die hier al generaties lang wonen".

"België is zeer gefragmenteerd. Je hebt Walen en Belgen. Wij hebben dat probleem niet, wij zijn Belgen", stelt Ouassari.

getty

Uitgerekend de Belgische moslims zetten hun patriottisme in de verf, hoewel enkele van de machtigste leiders van het land etnische nationalisten zijn die het land willen doen splitten

The Washington Post
De Turkse, Marokkaanse en Koeweitse vlag aan de Beurs in Brussel.
afp De Turkse, Marokkaanse en Koeweitse vlag aan de Beurs in Brussel.

Gelijkaardige uitspraken tekenden we op toen we dinsdagavond van het Beursplein naar hartje Molenbeek wandelden en peilden naar het overheersende gevoel na de aanslagen.

Op straat voor de kinderen
Nadia, Belgische van Marokkaanse origine, bracht samen met familieleden hulde aan het Beursplein en zei toen: "We moeten op straat komen voor de kinderen, voor hun toekomst. Samen, hand in hand, moeten we opkomen tegen het extremisme. Wij zijn Belgen, meneer, en ook moslims. Brusseleirs, met dezelfde zin voor menselijkheid als eender wie".

Paradijs
"Als vader ben ik bang voor morgen", zei Hassan Rahali, journalist uit Molenbeek. "Als Marokkaanse Belg ook, en als islamitische Belg. Bang voor de onverdraagzaamheid. Het leven zal moeilijker worden, zeker voor moslims want deze terreur zal slapende honden van extreemrechts wakker maken. We moeten menselijk blijven, mens zijn voor elkaar en hand in hand strijden tegen elke vorm van extremisme. Van onze verschillen moeten we troeven maken. De verschillende talen, culturen en godsdiensten: dat zou toch een paradijs voor onze kinderen moeten zijn?".

belga
Photo News
Photo News
AP
PhotoNews
AP