"Terdoodveroordeelde Soedanese vrouw komt vrij"

Daniel Wani, de man van Meriam, met zijn dochter Maya.
AFP Daniel Wani, de man van Meriam, met zijn dochter Maya.
Een Soedanese christelijke vrouw die ter dood veroordeeld werd omdat ze van haar geloof afgevallen zou zijn, wordt "de komende dagen" vrijgelaten, zo heeft een hoge functionaris van het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag aangekondigd. De zaak veroorzaakte veel ophef in het buitenland.

Meriam Yahia Ibrahim Ishag, die een islamitische vader heeft, werd op 15 mei veroordeeld op basis van een islamitische wet die bekeringen verbiedt.

"De vrouw zal de komende dagen vrijgelaten worden volgens de wettelijke procedures die door de rechterlijke macht en het ministerie van Justitie werden genomen", zei Abdallah Al-Azraq, een hoge functionaris van het ministerie. Hij preciseerde niet of het gerecht de aanklachten tegen haar zou laten vallen.

Enkele uren daarvoor had de Britse premier David Cameron de Soedanese regering opgeroepen de veroordeling van de jonge vrouw ongedaan te maken. Hij sprak van een "barbaarse" straf. Frankrijk en de Verenigde Staten hadden het vonnis ook aan de kaak gesteld.

Meriam Yahia Ibrahim Ishag weigert het christelijke geloof af te zweren voor de islam. Volgens Amnesty International werd ze als orthodoxe christen, de religie van haar moeder, grootgebracht, en was haar vader afwezig in haar kindertijd.