Ga naar de mobiele website
^ Top

"Syriëstrijders trainen in de Ardennen"

(Illustratiefoto)
photo_news (Illustratiefoto)
Een Nederlandse radicale moslim houdt in ons land trainingskampen voor geloofsgenoten. Een week verbroederen in de Ardennen, met aandacht voor de islam, sport en spel, zo klinkt het op Facebook. Volgens de politie en het parket is er meer aan de hand en worden de jongeren er getraind voor de strijd in Syrië. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De kans dat de radicale Abou Moussa in de Ardense bossen een gezellige bivak plant, is klein, stellen de speurders. De Nederlandse radicaal heeft banden met Fouad Belkacem - de leider van Sharia4Belgium - en treedt op als spreekbuis van de jihadstrijders bij onze noorderburen. Bovendien verklaarde hij eerder 80 procent van de vertrokken Syriëstrijders uit onze regio persoonlijk te kennen.

Uit een bericht dat Moussa postte op een beveiligde Facebookpagina blijkt dat het kamp van 25 oktober tot 1 november wordt georganiseerd en 130 euro kost. Er is plaats voor 15 moslimjongeren, al ongeveer 7 gelijkgezinden zouden hebben toegestemd. In het vakantiehuis is een sauna en een zwembad, staat ook in het bericht. Maar Moussa zelf ontkent in een reactie: "Ik zelf doe geen trip en heb niks georganiseerd. Er is mij gevraagd of ik dit bericht wilde delen. Dat heb ik gedaan."

De oproep verontrust de Belgische veiligheidsdiensten. Het zou immers niet gaan om een gezellig uitje onder moslimjongeren, maar om een trainingskamp voor Syriëstrijders. Tal van Belgische jihadstrijders hielden voor hun vertrek gelijkaardige excursies in het zuiden van ons land, bevestigen verschillende bronnen, aldus nog de krant.

Ouders verwittigen
Verwittig de ouders van minderjarigen over hun eventuele deelname aan een trainingskamp van jihadisten in de Ardennen. Die oproep lanceerde Kamerlid Bart Somers in de Kamer richting minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). De minister stelde dat er in geval van strafbare feiten, de gerechtelijke autoriteiten natuurlijk zullen worden ingelicht en hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

Denis Ducarme (MR), Bart Somers (Open Vld) en Peter Logghe (Vlaams Belang) toonden zich tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer bezorgd over de berichtgeving. "We moeten opletten dat we niet elke idioot die iets op het internet zet, au sérieux nemen", stelde Somers, al wees hij erop dat het parket en de politie de zaak wel ernstig nemen.

Meer over


Meld een bug