"Straks mogen westerse vrouwen in bikini het zwembad niet meer in omdat zij moslims kwetsen"

epa - belga
"Als dit zo verder gaat, mogen de westerse vrouwen straks in bikini het zwembad niet meer in omdat zij de religieuze gevoelens van de moslims kwetsen." Dat schrijft Karel De Gucht vandaag in een opiniestuk in Het Laatste Nieuws. Hij doet dat naar aanleiding van de discussie over het boerkini-verbod in de Antwerpse zwembaden. Het verbod op het dragen van een badpak met mouwen en lange broekspijpen staat op de helling na een klacht van een moslima bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum (IGK).

Volgens De Gucht dreigt de zaak een veel groter principe op de helling te zetten: "Natuurlijk kan het best dat moslima's ervoor kiezen zich te sluieren of met de boerkini te gaan zwemmen om gerust gelaten te worden. Maar in eerste instantie door hun eigen mannen en hun familie.  Het gaat soms zelfs zo ver dat Westerse meisjes en vrouwen worden lastig gevallen omdat ze te kort gerokt zijn.

Wat zijn we toch naïef. De hedendaagse interpretatie en daaruit voortvloeiende praktijk van de Islam gaat veelal uit van de ongelijkheid van man en vrouw. Onze westerse beschaving gaat uit van de fundamentele gelijkheid van man en vrouw. En dit is geen kwestie die je kan verbloemen met cultuurrelativisme. Binnen onze beschaving is de gelijkheid van man en vrouw een onaantastbaar principe, een verworvenheid van de westerse beschaving.

Ik aarzel niet om onze beschaving gestoeld op universele waarden en daarin centraal het gelijkheidsprincipe op dit punt superieur te noemen aan het samenlevingsbeeld van een interpretatie van de Islam die de gelijkheid van man en vrouw negeert. De gelijkheid van man en vrouw is ook ingeschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Die is universeel, wat Mohammed er ook moge over denken."

KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE OPINIESTUK IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF).

De gelijkheid van man en vrouw is ook ingeschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Die is universeel, wat Mohammed er ook moge over denken."

Karel De Gucht