"Moslims moeten afstand nemen van sharia als ze verblijfsvergunning willen"

BELGA
Vlaams Belang wil dat moslims die een verblijfs- of naturalisatieaanvraag indienen in ons land een verklaring onderschrijven waarin ze afstand nemen van de sharia, de islamitische wet. Dat staat in een "manifest voor de verdediging van de Vlaamse identiteit".

Onder de noemer 'Identiteit, mag het nog?' organiseerde de uiterst rechtse partij vandaag een colloquium in het Vlaams Parlement. Volgens Vlaams Belang ligt de Vlaamse culturele identiteit onder vuur en wordt ze "systematisch verdacht of belachelijk gemaakt".

"Wij hebben een elite die alles beter vindt dan datgene wat van bij ons komt", zei partijvoorzitter Tom Van Grieken. "Muziek van bij ons wordt afgedaan als oubollig en weinig interessant. Maar wereldmuziek, ja, dat moeten we omarmen."

"Er is maar één leidcultuur"
Volgens Vlaams Belang heeft het immigratieprobleem een enorm negatieve impact op de samenleving en moeten de grenzen daarom dicht. "Allochtonen die hier al zijn, hebben enkel hun plaats in onze samenleving als zij aanvaarden dat Vlaanderen hun nieuwe vaderland is. Er is ook maar één leidcultuur, namelijk de Vlaamse", klinkt het.

Islamisering is volgens Van Grieken één van dé gevolgen van de massa-immigratie. Vlaams Belang wil moslims voor "concrete keuzes" plaatsen. "In het kader van een aanvraag tot naturalisatie zouden ze een verklaring moeten onderschrijven waarin een aantal essentiële principes staan vermeld, zoals de scheiding van kerk en staat, het recht op vrije meningsuiting en de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen", klinkt het.

BELGA
BELGA

Ook Dedecker aanwezig
Opmerkelijke spreker op de bijeenkomst was ex-parlementslid Jean-Marie Dedecker, die met zijn eigen partij LDD bij de jongste verkiezingen op de kiesdrempel botste. Dedecker maakte wel meteen duidelijk dat hij geen Vlaams Belanger is of wil worden. "Mijn toespraak is geen sollicitatietoespraak. Ik blijf onafhankelijk."

BELGA
BELGA