Geweld tegen moslims verdriedubbeld in Groot-Brittannië sinds aanslagen Parijs

Illustratiefoto.
Reuters Illustratiefoto.
Islamofobe gewelddaden zijn met meer dan 300 procent toegenomen sinds de aanslagen in Parijs op vrijdag 13 november. Dat staat in een rapport van een regeringswerkgroep rond antimoslimhaat dat The Independent kon inkijken.

De meeste slachtoffers waren moslimmeisjes en -vrouwen tussen 14 en 45 jaar die de traditionele islamitische kledij dragen. De daders waren voornamelijk blanke mannen tussen 15 en 35 jaar oud.

De data werden verzameld door de hulplijn Tell Mama, die verbale en fysieke aanvalle, op moslims en moskeeën in Groot-Brittannië. Vermoed wordt dat het om een onderschatting gaat, gezien veel mensen bang zijn om incidenten te melden.

Volgens Tell Mama vonden heel wat van de aanvallen plaats op openbare plekken zoals op bussen en treinen. 34 van de slachtoffers waren vrouwen die een hijab droegen, in acht gevallen waren jonge kinderen het slachtoffer. Een groot deel van de slachtoffers meldde dat niemand hen hielp of troostte, waardoor ze zich alleen voelden en boos om wat hen was aangedaan. Zestien onder hen stelde zelfs dat ze voortaan angst hebben om buiten te komen en dat het incident hun zelfvertrouwen had aangetast.