"Geketende moeder met baby moet onmiddellijk vrij"

De rechtbank in Soedan
EPA De rechtbank in Soedan
Amnesty International vindt dat de 27-jarige vrouw, Meriam Ibrahim, onmiddellijk vrij moet komen. De Soedanese is vandaag in een dodencel bevallen van haar baby, Maya. De vrouw is ter dood veroordeeld omdat ze met een christelijke Amerikaan trouwde en ze weigert te leven als moslim.

Ze zit al vier maanden onder erbarmelijke omstandigheden vastgeketend aan de vloer als ze bevalt van haar kindje. "Goed nieuws in een periode die een ware kwelling is voor Meriam", vertelt haar advocaat aan de Mail Online.

Meriam staat een dood door ophanging te wachten, omdat ze zich onlangs bekeerde tot het christendom en trouwde met een Amerikaan. Voor ze wordt opgehangen ontvangt ze nog honderd zweepslagen. Toch claimt ze liever te sterven dan haar geloof op te geven, ondanks dat ze haar straf kan ontlopen als ze openlijk het christelijke geloof afzweert en de islam omarmt.

Ondertussen probeert haar man Daniel hun twintig maanden oude zoontje vrij te krijgen. Ook het jochie zit in de gevangenis, vastgeketend naast zijn moeder. De Soedanese autoriteiten willen het kindje niet meegeven aan de vader, omdat de kleine Martin ook een moslim zou zijn. In de afgelopen vier maanden was Daniel slechts tien minuten gegund met zijn zoontje.

Overbevolkt
Mensenrechtenorganisatie Human Right Watch claimt dat de gevangenis overbevolkt is, dat de sanitaire voorzieningen slecht zijn en dat Meriam gedurende haar zwangerschap slecht te eten heeft gekregen. Zo zouden zowel zij als haar zoontje al meerdere malen een ziekte opgelopen hebben.

Volgens haar advocaat heeft Meriam ook de publieke opinie tegen zich. Zo zou een groot deel van de bevolking willen dat ze wordt opgehangen. "Zelfs als ze vrij zou komen zou ze niet veilig zijn. Er zijn hier veel moslims die boos zijn en zeggen dat ze  haar willen vermoorden als ze op vrije voeten komt."

Druk op autoriteiten
Amnesty International is al sinds de veroordeling een actie gestart om Meriam vrij te krijgen. Sindsdien zijn er 660.000 handtekeningen opgehaald, om op die manier druk uit te voeren op de autoriteiten in Soedan. "De geboorte van dit kindje maakt de situatie nog schrijnender. Het was al erg dat ze daar met één kind zat, maar nu met twee is helemaal erg. Ze zou onmiddellijk vrijgelaten moeten worden, al zie ik dat niet zomaar gebeuren,' aldus Ruud Bosgraaf namens Amnesty.

Nederland, Amerika en Groot-Brittannië hebben hun ongenoegen geuit over de gang van zaken. "Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Soedan heeft de VN-verdragen waarin dat staat ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Soedan", zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

De trouwfoto van Daniel en Meriam
Twitter De trouwfoto van Daniel en Meriam