"Britse commandant gedood in Somalië"

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Somalische extremisten van de beweging al-Shabaab hebben melding gemaakt van een aanval door westerse troepen in Barawe, een kustplaats 220 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Mogadishu. Volgens bronnen binnen de Somalische inlichtingendiensten waren "belangrijke" buitenlanders het doelwit, zo bericht 'The New York Times'. Minstens zeven islamisten zouden gedood zijn en verschillende anderen verwond. De Somalische extremisten van al-Shabaab hebben naar eigen zeggen een Britse commandant gedood.

"Met helikopters en snelboten zijn buitenlandse toepen deze morgen in enkele van onze steunpunten in Barawe binnengedrongen en hebben enkele van onze moedige broeders gedood en verschillende anderen verwond", zei militiezegsman Abdi-Aziz Abu Muscab op een lokale radiozender. Bewoners bevestigden dat een aantal helikopters in de loop van de nacht over de stad zijn gevlogen.

Buitenlandse strijders
De identiteit van de aanvallers was tot dusver onbekend, maar volgens een woordvoerder van al-Shabaab voerden Britse en Turkse eenheden de aanval uit. Het doelwit was een huis aan het strand, waar volgens andere bronnen buitenlandse strijders verbleven.

Al-Shabaab beweert dat vier Britse troepen "kritieke verwondingen" opliepen. De leider van de Britse troepen zou zijn gedood. Ook een Turkse militair raakte volgens de beweging gewond. Het is voor zover bekend de eerste keer sinds de aanval dat de beweging melding maakt van westerse slachtoffers. De bewering van al-Shabaab is nog onbevestigd.

Al-Qaida
Het is wel niet de eerste keer dat westerse troepen een aanval uitvoeren in Barawe. Amerikaanse elitetroepen schoten er in 2009 zeker zes mensen dood, onder wie een kopstuk van al-Qaida. Al-Shabaab heeft nauwe banden met die terreurgroep.

Honderden strijders uit verschillende werelddelen vechten mee met de Somalische militie. De terroristische strijdgroep al-Shabaab is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor de bloedige terroristische aanslag vorige maand op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daarbij vielen zeker 72 doden, inclusief vijf daders.