"Belgische mosliminstanties onder controle van buitenlandse staten"

De Fatih-moskee in Beringen.
UNKNOWN De Fatih-moskee in Beringen.
"De Belgische mosliminstanties staan definitief onder controle van buitenlandse staten. De Moslimexecutieve wordt voortaan geleid slechts door personen die de belangen van hun land van herkomst zullen laten primeren op die van de Belgische moslims". Dat stelt het 'Alternative Démocratique des Musulmans de Belgique (ADMB), een platform dat "alle componenten uit de moslimgemeenschap in ons land" verenigt.

Tijdens de algemene vergadering van de Moslimexecutieve werd eergisteren het mandaat van Semsettin Ugurlu als voorzitter verlengd, net als een reeks andere mandaten. Tegelijkertijd vond er een stemming plaats over een motie van wantrouwen tegen zijn 'vernieuwende' leden. De drie leden van de ADMB werden uitgesloten. Volgens het platform heeft de algemene vergadering "de illegale uitsluiting georchestreerd van de drie actieve leden die weigerden zich in te schrijven in de lijn van de islam van de ambassades".
 
Quotum
Slechts elf van de 44 leden van de algemene vergadering waren aanwezig. "Omdat het noodzakelijke quorum op die manier was bereikt, konden ze via een vertrouwensstemming de leden die dichtbij de ambassades staan in het zadel houden en een motie van wantrouwen goedkeuren tegen de vernieuwende leden, allen militanten van de ADMB. Ze staan bekend voor hun strijd voor een transparante, democratische islam, die los staat van elke staatsinmenging", hekelt het platform.
 
Beroep
De ADMB erkent de wettigheid van de beslissingen niet. De uitgesloten leden zijn vast van plan hun functies te blijven bekleden en binnen het orgaan te blijven zetelen. Ze willen ook in beroep gaan tegen de beslissingen. (belga/sam)