"Beke ziet moslims als kiesvee": premier fluit Demir terug, Beke wil publieke excuses

Beke: "De grenzen voorbij"

Zuhal Demir heeft Wouter Beke (CD&V) heel wat verwijten naar het hoofd geslingerd.
photo_news Zuhal Demir heeft Wouter Beke (CD&V) heel wat verwijten naar het hoofd geslingerd.
Zuhal Demir (N-VA), de nieuwe staatssecretaris voor Gelijke Kansen, haalt in een interview in De Zondag scherp uit naar de CD&V. Ze verwijt partijvoorzitter Wouter Beke "moslims te zien als kiesvee". Premier Charles Michel heeft Demir vandaag tot de orde geroepen naar aanleiding van het interview. CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert boos op de uitlatingen.

Demir baseert haar stelling op een aantal uitspraken van CD&V-ers. "Mieke Van Hecke die zegt dat haar partij de enige optie is voor moslims. Of in Genk: CD&V-burgemeester Wim Dries en zijn schepen van Turkse afkomst Ali Caglar die twee jaar geleden op de eerste rij staan te applaudisseren voor Erdogan. Diezelfde schepen zei onlangs zelfs dat de persvrijheid er in Turkije op vooruitgaat. Denk je dat Wouter Beke die man terugfluit? Helemáál niet", luidt het in De Zondag.

Ook het feit dat CD&V-parlementslid Veli Yüksel niet wou weten van de herdenking van de Armeense genocide en hiervoor niet op de vingers werd getikt door Beke, krijgt kritiek.

"Ik vind dat niet gezond. Alles kan in ruil voor stemmen. Dat is onverantwoorde politiek. Politici moeten de democratische waarden onderschrijven. Ik wil de Vlamingen waarschuwen: CD&V is de nieuwe moslimpartij", zegt de N-VA-politica over haar coalitiepartner in de federale regering.

Michel roept Demir tot de orde

Premier Michel heeft vandaag Demir tot de orde geroepen, naar aanleiding van het interview in De Zondag. "De premier reageerde fel in zijn telefoontje naar de staatssecretaris", zegt zijn woordvoerder. "De woorden die ze gebruikt, zijn deloyaal en onaanvaardbaar binnen de coalitie. De premier tolereert deze houding absoluut niet".

"De woorden die ze gebruikt, zijn deloyaal en onaanvaardbaar binnen de coalitie. De premier tolereert deze houding absoluut niet"

Woordvoerder Charles Michel

Beke wil publieke excuses

CD&V-voorzitter Wouter Beke zelf reageert boos op de uitlatingen van Demir. Beke laat in het VRT-radionieuws verstaan dat hij publieke excuses wil.

"Het is niet alleen weinig respectvol en onfatsoenlijk, de grenzen voorbij. Maar het is natuurlijk ook onaanvaardbaar, zeker van een staatssecretaris die het beleid hoort uit te voeren, die een coalitiemeerderheid gevormd heeft en die dit soort uithalen absoluut niet moet doen. De premier heeft haar daar ook duidelijk voor op de vingers getikt."

Beke laat ook uitschijnen dat hier een strategie achter zit. "Dat is een lijn van een staatssecretaris maar misschien bij uitbreiding van een partij die in toenemende mate de polarisatie opzoekt", klinkt het over coalitiepartner N-VA.

"Dat is een lijn van een staatssecretaris maar misschien bij uitbreiding van een partij die in toenemende mate de polarisatie opzoekt"

Wouter Beke

Recht voor de raap

Demir staat ervoor bekend recht voor de raap te zijn. Zo haalde ze kort na haar aantreden als staatssecretaris uit naar het centrum voor gelijke kansen Unia, dat volgens haar te veel focust op één grond van discriminatie, met name afkomst. Die heisa heeft echter ook een positief gevolg gehad, zegt Demir in De Zondag.

"Het aantal meldingen over diverse gronden van discriminatie is nu sterk verhoogd: van 55-plussers, van mensen met een handicap, van mensen met hiv, ... Per dag komen er bijna twee keer zoveel meldingen binnen dan voordien. Dat betekent dat de Belg de weg gevonden heeft. Dat is wat ik verwacht van Unia: dat iederéén er terechtkan. En zo wordt ook het perceptieprobleem opgelost."

Als staatssecretaris wil ze zich niet vastpinnen op streefcijfers rond discriminatie, maar ze wil wel meer inzetten op sensibilisering van werkgevers en vraagt dat ook het gerecht discriminatie kordaat zou aanpakken. In verband met haar bevoegdheid Armoedebestrijding wil ze focussen op alleenstaande ouders en op schuldbeheersing, bijvoorbeeld door de schuldvordering goedkoper te maken. Ten aanzien van minister van Werk Kris Peeters dringt Demir aan op een verdere hervorming van de arbeidsmarkt.

Photo News

Zuhal Demir

Sinds het ontslag van Rachida Lamrabet regent het insinuaties in de pers over mijn rol bij haar vertrek bij Unia. Het past blijkbaar in het kraam van sommigen om mezelf (en met mij de N-VA) af te schilderen als totalitaire bestuurders die geen tegenspraak dulden en tegendraadse ambtenaren zonder scrupules de laan uitwijzen.