'Allah zij geprezen' als advertentie op Britse bussen

Een typische Londense bus met daarop de tekst 'Subhan Allah'.
Islamic Relief Een typische Londense bus met daarop de tekst 'Subhan Allah'.
Honderden bussen in Engeland dragen vanaf 23 mei advertenties met de tekst 'Subhan Allah', wat kan vertaald worden als 'Allah zij geprezen' of 'Glorie aan Allah'. De advertenties maken deel uit van een campagne van Engelands grootste islamitische liefdadigheidsinstelling en zijn bedoeld om geld op te halen voor slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

Omdat het in Londen niet is toegestaan om advertenties met politieke boodschappen af te beelden bij het openbaar vervoer is gekozen voor een religieuze tekst. De liefdadigheidsinstelling die de campagne bedacht en financiert, Islamic Relief, hoopt dat de advertenties de islam in een goed daglicht stellen en veel geld opbrengen voor de Syrische vluchtelingen.

De advertenties verschijnen op bussen in Londen, Birmingham, Manchester, Leicester en Bradford, omdat deze steden de grootste moslimpopulatie hebben. Het bedrijf dat het openbaar vervoer in Londen regelt, kan de advertenties nog stopzetten als er veel mensen aanstoot aan nemen.

Ramadan
Op 7 juni gaat de Ramadan van start. Moslims geloven dat een donatie die tijdens de Ramadan wordt gedaan een dubbele uitwerking heeft, en daarom is gekozen voor 23 mei als startdatum voor de campagne. Er zullen in totaal 640 Engelse bussen rondrijden met de tekst op de zijkant of achterkant. 

Moeen Ali, een bekende Engelse cricketer en moslim, sprak al zijn steun uit voor de campagne: "Dit is een geweldige manier om mensen te laten praten over de bedoeling van de Ramadan. Een speciale maand die niet alleen om vasten draait, maar ook om spirituele reflectie en doneren aan hen die het minder goed hebben."

Burgemeester
Onlangs werd in Londen de eerste moslimburgemeester van Europa verkozen. Sadiq Khans benoeming heeft niets met de campagne te maken.

Dit is een geweldige manier om mensen te laten praten over de bedoeling van de Ramadan

Moeen Ali, Engelse cricketer