Islam al meteen splijtzwam in vernieuwde partij van Sarkozy

Voormalig president en partijleider Nicolas Sarkozy zaterdag bij de herstichting van zijn partij, die werd omgedoopt in Les Républicains.
PHOTO_NEWS Voormalig president en partijleider Nicolas Sarkozy zaterdag bij de herstichting van zijn partij, die werd omgedoopt in Les Républicains.
Binnen de vorige zaterdag officieel opgerichte nieuwe Franse partij Les Républicains, eigenlijk gewoon een nieuwe naam voor de conservatieve UMP, rommelt het al, met de kwestie "de islam in Frankrijk" als splijtzwam. Ironisch genoeg werd de naamsverandering doorgevoerd om de buitenwereld de indruk te geven dat de spons over het verleden is geveegd. Dat met het oog op de kandidatuur van Nicolas Sarkozy voor de 'présidentielles' van 2017.

Het overleg over het moslimgeloof was in februari, vlak na de aanslagen in Parijs, door de oud-president aangekondigd als een "conventie over de islam". De islam is met vijf miljoen gelovigen de op één na grootste religie in Frankrijk. Uiteindelijk kreeg die met veel bombarie aangekondigde conventie de vorm van een "werkvergadering achter gesloten deuren". Maar ook hier bleek de linguïstische ingreep onvoldoende om het vuur uit de lont te halen: de sceptici blijven sceptisch en de moslims blijven een "stigmatisering" van de islam vrezen.

Boerkaverbod

Een serieus boompje werd alleszins opgezet over het boerkaverbod, tot onvrede van Alain Juppé, de rivaal van Sarkozy binnen de conservatieve partij. Hij wil dat de partij "extremisme en systematische stigmatisering" vermijdt. Ook Nathalie Kosciusko-Morizet, een andere mogelijke tegenkandidaat voor Sarkozy, vond het een "slecht idee" dat de eerste debatten binnen de "nieuwe" partij over de islam gaan.

Sarkozey, daarentegen, blijft zijn geld inzetten op het populistische discours, vindt socioloog Raphaël Liogier. Volgens hem jaagt hij (naar stemmen) op het grondgebied van het Front National. En dat is niet slim,aldus Liogier, wijzend op het cliché van het origineel, dat altijd populairder is dan de kopie.