IS verplicht kinderen toe te kijken tijdens onthoofding

Kos
IS heeft alweer een gevangene in oranje plunje onthoofd, deze keer zelfs voor de ogen van een groep kinderen. Uit de gruwelijke foto's blijkt dat een islamitische strijder nadien trots poseerde met het afgehakte hoofd, als was het 'studiemateriaal' voor de kleintjes.

Het slachtoffer had zich -net als vele andere vrijwilligers- aangesloten bij het leger van generaal Khalifa Haftar om IS in Libië een halt toe te roepen. Eerder deze week werd Bayda-born Abdulnabi Shurgawi echter gevangengenomen wegens "afvalligheid".

Een onbekende Libiër maakte al een cartoon van de barbaarse executie. "Derna en de toekomst van haar kinderen", luidt het bijschrift.

Libië wordt verscheurd door strijd sinds de val van de overleden Kadhafi. IS maakt van de chaos gebruik om terreinwinst te boeken. Verschillende havensteden, waaronder dus ook Derna, zijn al in handen van de terroristische groepering gevallen. Na operatie Libya Dawn moest de internationaal erkende regering ook plaats ruimen in hoofdstad Tripoli.

"Onze kinderen hebben al veel onthoofdingen moeten bijwonen", aldus de Assyrische christen Jack Azyya. "Wat voor een wereld is dit voor hen? Ze zijn constant bang."