IS-strijders uit Syrische stad Hasaka verdreven

REUTERS
Na wekenlange gevechten hebben Koerdische milities en Syrische regeringstroepen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) uit de stad Hasaka in het noordoosten van Syrië verdreven. De Koerdische woordvoerder Idriss Nassan sprak van een belangrijke zege voor de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG).

Nassan zei vandaag dat de jihadisten tot drie kilometer buiten de stad werden teruggedrongen. Het Syrische staatspersbureau Sana meldde dat het leger de laatste IS-posten in Hasaka heeft veroverd en "tientallen terroristen" heeft gedood.

Hasaka, hoofdstad van de gelijknamige provincie, was tot 25 juni in handen van de Koerden en het Syrisch leger. De IS-milities vielen echter binnen en veroverden grote delen. Volgens de anti-Assadsite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen hadden de Koerden voor de komst van IS 40 procent van de stad onder controle. Nu is dat 70 procent. Koerdische militanten zouden volgens dezelfde bron 25 jihadisten gedood hebben. Hasaka ligt op een strategisch belangrijke plek tegen de grenzen met Turkije en Irak.