IS-strijders blazen triomfboog Palmyra op

Extremisten van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben de triomfboog in de historische stad Palmyra opgeblazen. Dat was een belangrijk monument in de 2.000 jaar oude Syrische stad. Het hoofd van de oudheidkundige dienst, Maamoun Abulkarim, heeft de verwoesting bevestigd aan persbureau Reuters.

De triomfboog zou gisteren met springstof zijn opgeblazen. Het monument is door de Romeinen gebouwd, naar schatting tussen 193 en 211 na Christus.

De boog is een van de vele ruïnes van de stad, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische plaatsen in het Midden-Oosten. Palmyra staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn talloze tempels, zuilenrijen, badhuizen, theaters en siergraven, voornamelijk uit de Romeinse periode. De uitgestrekte ruïnes waren voor de burgeroorlog in Syrië in 2011 uitbrak de belangrijkste toeristische trekpleister van het land.

IS nam Palmyra in mei van dit jaar in. Sinds die tijd zijn al meerdere tempels verwoest. In augustus blies IS nog de eeuwenoude Baal Shamin-tempel in de Syrische stad op. Datzelfde gebeurde met de tempel van Bel. Ook werden recentelijk drie torens die als graftombes dienden verwoest.

De terreurgroep beschouwt de historische monumenten en gebouwen als heiligschennis. "Het lijkt wel of er een vloek over deze stad is gevallen. Ik verwacht alleen nog maar nieuws dat ons zal schokken", reageert het hoofd van de oudheidkundige dienst Abdulkarim tegenover Reuters. "Het is nu moedwillige vernietiging. Hun wraakacties worden niet langer gedreven door hun ideologie. Ze blazen nu ook gebouwen op die geen religieuze betekenis hebben."

Gevechten bij Palmyra in de zomer van 2015
AFP Gevechten bij Palmyra in de zomer van 2015