IS-strijder pronkt met training die hij kreeg in de VS

Een strijder van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) die in een videoboodschap oproept tot de jihad, heeft in de Verenigde Staten opleidingen gevolgd in contraterrorisme. Dat meldde nieuwszender CNN gisteren.

De in Tajikistan geboren Gulmurod Khalminov draagt in de video, waarvan een deel op de website van CNN te zien is, een zwart gewaad en heeft een snipergeweer met munitie bij zich. In de video zegt de voormalige politiecommandant dat hij drie trainingen heeft gehad in de Amerikaanse staat Louisiana. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat tegenover CNN bevestigd. Het gaat om een trainingsprogramma dat werd geleid door het ministerie.

Khalminov heeft van de Amerikanen geleerd over onder meer tactieken en hoe hij moet optreden in crisissituaties. De trainingen waren bedoeld om samen met deelnemende landen terrorisme tegen te gaan, maar Khalminov zei dat hij zich juist meer tegen de VS keerde vanwege de trainingen.

"Luister, Amerikaanse varkens", zei Khalminov in het Russisch. "Ik ben drie keer in Amerika geweest. Ik zag hoe jullie militairen trainen in het doden van moslims. Jullie leerden militairen hoe ze moesten omsingelen en aanvallen, om de islam en moslims uit te roeien." Terwijl hij direct in de camera kijkt, zegt hij: "Als God het wil, zullen wij uw steden vinden, zullen wij naar uw huizen komen, en zullen we je vermoorden." Na zijn redevoering laat hij zijn behendigheid zien door vanop ongeveer 20 meter een tomaat aan flarden te schieten.

Voormalig inlichtingenchef Michael Breen zegt dat Khalminov "gevaarlijke bekwaamheden" heeft. Doordat hij door de VS is opgeleid, weet hij hoe de Amerikanen te werk gaan in het tegengaan van terrorisme.