IS-strijder opgepakt die aanslag plande op WO I-herdenking in Turkije

Een foto van de herdenkingsplechtigheden op het schiereiland Gallipoli.
AP Een foto van de herdenkingsplechtigheden op het schiereiland Gallipoli.
De Turkse veiligheidsdiensten hebben een aanslag verijdeld tegen bezoekers van de herdenking van de Slag om Gallipoli tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat zei een woordvoerder van de politie van de provincie Tekirdag vandaag.

De autoriteiten pakten een 26-jarige Syriër op die een vermoedelijk lid is van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij zou een aanslag hebben gepland tijdens de herdenkingsplechtigheden op het schiereiland Gallipoli, in de aangrenzende provincie Canakkale, op 24 en 25 april. 

Met name veel Australiërs en Nieuw-Zeelanders zakken ieder jaar af naar Gallipoli voor de herdenkingen. Op 25 april vieren zij Anzac Day, de dag waarop zij al hun gesneuvelde militairen herdenken. De feestdag kent zijn oorsprong in de Gallipoliveldtocht, een Brits-Franse mislukte operatie om Constantinopel - het huidige Istanbul - te veroveren op de Ottomanen. Op 25 april 1915 landden Australische en Nieuw-Zeelandse troepen op het schiereiland. Het was de eerste deelname van beide landen in de Eerste Wereldoorlog.

Veel Australiërs en Nieuw-Zeelanders zakken ieder jaar af naar Gallipoli voor de herdenkingen.
EPA Veel Australiërs en Nieuw-Zeelanders zakken ieder jaar af naar Gallipoli voor de herdenkingen.
Ruiters tijdens de herdenkingsplechtigheden op het schiereiland Gallipoli.
EPA Ruiters tijdens de herdenkingsplechtigheden op het schiereiland Gallipoli.
Herdenkingsplechtigheden op Gallipoli.
EPA Herdenkingsplechtigheden op Gallipoli.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ivan Willems

    Als die vermoedelijke IS' er opgepakt is door de Turkse veiligheidsdienst zal snel weten wat hij aan zijn broek heeft. Heel snel!