IS-seksslavinnen worden op markt verkocht voor pakje sigaretten

De BBC kreeg in het geheim genomen videobeelden in handen waarop inwoners van de door IS ingenomen Iraakse stad Mosoel getuigen over het leven onder de terreurgroepering.
AFP De BBC kreeg in het geheim genomen videobeelden in handen waarop inwoners van de door IS ingenomen Iraakse stad Mosoel getuigen over het leven onder de terreurgroepering.
Volgens de Verenigde Naties worden vrouwen die als seksslavinnen worden gevangengenomen door Islamitische Staat op markten verkocht voor niet meer dan een pakje sigaretten. "De oorlog wordt uitgevochten op de lichamen van vrouwen", zo stelt Zainab Bangura, de speciale gezant van de VN die de afgelopen maanden poolshoogte nam in Syrië en Irak.

Bangura, gezant inzake seksueel geweld, bracht al eerder verslag uit over de gruwelijke behandeling van vrouwen die in handen van het IS-regime vallen.

Als vee behandeld
Als vee worden de vrouwen uitgekleed en rondgevoerd door de gebieden die onder controle van IS staan. Gisteren verklaarde ze: "Zo lokken ze jonge mannen. Hun boodschap is simpel: 'We hebben vrouwen die op jullie wachten, maagden met wie jullie mogen trouwen'".

In het geheim opgenomen videobeelden, die de BBC in handen kreeg, tonen hoe vrouwen worden behandeld in de Iraakse stad Mosoel, die door IS is ingenomen.

Strikte kledingregels voor vrouwen
Een getuige, Hanaa: "IS legt vrouwen een zeer strikte kledingcode op. Vrouwen moeten volledig bedekt zijn, in het zwart, van kop tot teen. Op een dag zat ik me thuis te vervelen en vroeg ik aan mijn man om me mee naar buiten te nemen, zelfs al moest ik daarvoor de volledige khimar dragen (een lange sluier die haar, hals en schouders bedekt maar het gezicht vrijlaat, redactie). Sinds IS de stad had ingenomen, was ik niet meer buiten geweest. Toen ik me klaarmaakte, zei mijn man dat ik ook de nikab moest dragen (een sluier voor het gezicht, red.). Ik was geschokt en even overwoog ik dan maar thuis te blijven, maar uiteindelijk bond ik in.

"We gingen naar een restaurant op de oever van de rivier, waar we vaak kwamen tijdens onze verloving. Toen we gingen zitten, zei mijn man dat ik mijn gezicht mocht tonen omdat er toch geen IS-mannen in de buurt waren. Ik was dolblij en lachtte breed toen ik mijn nikab afdeed. Maar meteen kwam de eigenaar van het restaurant mijn man smeken me te vragen mijn gezicht te verbergen. IS-strijders, zo zei hij, deden onaangekondigde inspecties. Hij zou gegeseld worden mochten ze me zien zonder nikab".

"We hebben verhalen gehoord over mannen die worden gegeseld omdat hun vrouw geen handschoenen droeg. De ouders van een vrouw werd om die reden verboden nog met de auto te rijden. Wie protesteert, wordt geslagen en vernederd. Ik deed wat de restauranthouder vroeg en stelde me vragen bij de stand van zaken. Zo genadeloos. Toen we het restaurant verlieten, zag ik een man die zijn dochter zocht. Het meisje zat ergens in een zee van zwart".

Zo lokken ze jonge mannen. Hun boodschap is simpel: 'We hebben vrouwen die op jullie wachten, maagden met wie jullie mogen trouwen'

Zainab Bangura, speciale gezant van de VN

Indoctrinatie

De videobeelden tonen voorts hoe huizen van minderheden in Mosoel door IS zijn geconfisceerd, hoe brandstof in de stad schaars is geworden, bouwprojecten worden stilgelegd en scholen gesloten. Op markten worden 'mediapunten' opgezet waar de booschappen van IS worden verspreid.

Geweld en haat op school
Mahmoud getuigt: "Mijn broertje van twaalf bleef naar school gaan, ook al was die overgenomen door IS. Gezien er geen alternatief was, dachten we dat hij toch beter iets van onderwijs zou genieten".

"Maar op een dag kwam ik thuis en zag ik dat mijn kleine broer de vlag van IS aan het tekenen was en één van hun liederen zat te neuriën. Ik nam de tekening en verscheurde ze. Hij werd bang en rende huilend naar onze moeder. Ik waarschuwde hem dat als ik hem die vlag nog eens zag tekenen of één van hun liederen hoorde zingen, ik hem huisarrest zou geven. Hij zou zijn vriendjes niet meer mogen zien en ik zou nooit meer met hem spreken. We haalden hem weg van die school. We hebben nog liever dat hij geen onderwijs krijgt dan het onderwijs waar IS voor staat. Zij willen niets anders doen dan kinderen bezoedelen met geweld, haat en een hokjesgeest".

Obama geeft nederlagen toe
De Amerikaanse president Barack Obama gaf tijdens de G7-top in Beieren gisteren toe dat de coalitie onder leiding van de VS de voorbije weken militaire nederlagen heeft geleden in Syrië en Irak. Hij bekende ook dat er nog geen "complete strategie" is voor het trainen van Iraakse strijdkrachten om zich te verweren tegen de opmars van IS.

Het is bijna een jaar geleden dat Amerikaanse troepen begonnen terugkeren naar Irak om daar de lokale troepen bij te staan. Volgens Obama werd opmerkelijke vooruitgang geboekt in gebieden waar de Amerikanen Iraakse troepen opleiden. Hij zei ook dat troepen zonder internationale steun vaak slecht uitgerust zijn en een slechte moreel hebben.

Ik zag een man die zijn dochter zocht. Het meisje zat ergens verborgen in een zee van zwart