IS paradeert opnieuw met Koerdische strijders in kooien

In een nieuwe video van terreurgroep IS (Islamitische Staat) is te zien hoe 21 Koerdische strijders in kooien worden rondgereden. De video, waarvan de authenticiteit niet vaststaat, is gisteren online gezet, meldde CNN vandaag. In tegenstelling tot wat CNN eerder berichtte, is er echter geen bewijs dat de mannen ook zijn onthoofd.

De 21 gijzelaars zouden 16 peshmerga's zijn, twee Iraakse officieren en drie politieagenten uit Kirkoek. De film is niet gedateerd, maar volgens Koerdische bronnen werd hij vorige week opgenomen op de markt van het district Hawija, dat in handen is van IS. De 21 gijzelaars dragen een oranje overall en worden door een man met een baard en witte tulband ondervraagd.

Metalen kooien
De video bevat veel bekende kenmerken uit eerdere IS-video's. Zo zitten de Koerden gevangen in grote metalen kooien. De Koerdische strijders worden verder gedwongen door de straten van Kirkuk geleid en geïnterviewd door een man die een microfoon met een IS-logo gebruikt.

De Koerden strijden tegen de terreurgroep, met name in het noorden van Syrië. Daar wisten Koerdische strijders de stad Kobani na een maandenlange strijd uit handen van IS te houden.

Inkomsten
IS heeft in de Koerden volgens de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung ook een nieuwe bron van inkomsten gevonden. De terreurgroep bewaart de lijken van omgekomen Koerdische strijders en vraagt 10.000 tot 20.000 dollar (ongeveer 9.000 tot 17.500 euro) als de Koerdische milities ze terug willen hebben.

De terreurgroep lijkt daarmee een gruwelijke nieuwe manier te hebben gevonden om de dalende inkomsten uit olie- en kunstsmokkel te compenseren. Desondanks moet IS flink bezuinigen: strijders krijgen tegenwoordig soms nog maar een derde van hun oude salaris.