IS pakt vier "extremistische" jihadisten op

REUTERS
De islamistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft naar eigen zeggen vier jihadisten opgepakt die volgens haar "extremisten" zijn en die een complot zouden hebben beraamd tegen het kalifaat dat hun leider Aboe Baqr al-Baghdadi heeft uitgeroepen.

In een op jihadistische websites verspreide video van IS zegt een stem buiten beeld dat "een cel van extremistische religieuzen is opgepakt die van plan waren de wapens op te nemen tegen het kalifaat en aldus de veiligheid in de Islamitische Staat te destabiliseren als voorbereiding van een aanval" van de internationale coalitie tegen IS, van de rebellenbeweging Vrije Syrische Leger en het Syrische regime.

Ontgoocheld in IS

In hun bekentenissen zegt het kwartet, dat Turks spreekt met een accent dat uit Azerbeidzjan kan komen, ontgoocheld te zijn omdat IS "niet alle Iraki's en Syriërs als ongelovigen beschouwt". Zij beschuldigen Baghdadi er zelfs van een "ongelovige" te zijn omdat hij "geld aanneemt van ongelovigen".

De video zegt niet waar en wanneer de arrestaties precies hebben plaatsgevonden, maar lijkt naar de noordelijke Syrische provincie Raqa, een bolwerk van IS, te verwijzen.

Het lot van het viertal is onduidelijk. Maar de video eindigt met een hoofdstuk uit de Koran volgens hetwelk zij die strijden tegen God en zijn profeet de doodstraf verdienen, of de voeten en armen dienen afgehakt.

Een activist, die het Syrische regime en IS vijandig gezind is, heeft zaterdag tegenover de krant Financial Times gezegd dat IS honderd van zijn buitenlandse strijders die Raqa wilden verlaten, heeft geëxecuteerd.