IS onthoofdt 21 koptische christenen in Libië

kos
Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft vandaag een video gepubliceerd, waarin de executie van 21 koptische christenen te zien is. Dat meldden verschillende Arabische media. De kopten zouden zijn ontvoerd in Egypte en onthoofd op een strand in Libië.

Het was al bekend dat de 21 Egyptische werklui waren gedood. IS claimde hun dood en de Libische overheid bevestigde gisteren de moord. De 21 Egyptische christenen die in de video worden terechtgesteld, werden meer dan een maand geleden ontvoerd in Libië. Veel Egyptenaren zijn naar Libië gereisd om daar werk te zoeken, ook al wordt het land verscheurd door strijdende groepen en staat het te boek als erg gevaarlijk.

In de zondag gepubliceerde video maakt IS duidelijk dat de groep voet aan de grond heeft in Libië. De video zou zijn opgenomen in de buurt van Tripoli. "We staan ten zuiden van Rome", aldus een beul. De video is een boodschap voor "de vijandige Egyptische kerk". De daders omschrijven zich als leden van een Libische tak van de IS-militie. De groep zegt voorts dat de executies uitgevoerd worden aan de kust van Tripoli en een wraakactie zijn voor "de moslimvrouwen die vervolgd worden door de koptische kruisvaarders in Egypte", zo meldt al-Jazeera.

In Syrië kwamen vandaag juist veel IS-strijders om. Koerdische strijdkrachten doodden 35 leden van IS in gevechten in het noorden van het land. Ook vier Koerdische strijders kwamen om. De Koerden namen bezit van een heuvel in de provincie waarin ook Raqqa ligt, de hoofdstad van het kalifaat van IS.

De Amerikanen meldden dat dit weekend er elf bombardementen zijn uitgevoerd op stellingen van IS door de internationale coalitie, waar ook Nederland deel van uitmaakt. Verschillende voertuigen en gebouwen van IS zijn geraakt, maar het is niet duidelijk of daarbij ook mensen zijn gedood.

President roept Nationale Defensieraad bijeen
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi heeft in spoedzitting de Nationale Defensieraad bijeengeroepen. Die raad bestaat naast het staatshoofd ook uit de Egyptische premier, de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken en de hoogste legerofficieren. Islamistische milities in Libië hadden Egypte er onlangs nog van beschuldigd luchtbombardementen te hebben uitgevoerd op hun stellingen in Tripoli, iets wat Caïro formeel heeft ontkend.

AFP
Familieleden schreeuwen hun onmacht uit na de ontvoering van de 21 koptische christenen.
EPA Familieleden schreeuwen hun onmacht uit na de ontvoering van de 21 koptische christenen.