IS maakt opeisingsvideo die niks bewijst

afp
Terreurgroep Islamitische Staat was er als de kippen bij om de schietpartij op het countrymuziekfestival in Las Vegas op te eisen. De schutter was een ­"soldaat" van IS die "zich enkele maanden geleden tot de ­islam heeft bekeerd", meldde nieuws­kanaal Amaq.

IS gaf een strijdersnaam vrij (Abu Abd al-Birr al-Amriki), net als een ­video waarin de aanslag een wraakactie genoemd wordt voor de Amerikaanse interventies in moslimlanden - maar bewijzen leverde de terreurgroep niét. "Daar wacht ik ook op, want je bekeren tot de islam is niet vrijblijvend", zegt Pieter Van Ostaeyen, die de opeisingsvideo ontdekte. "Dan zou de politie minstens snel een ­koran ­moeten ­vinden. En als hij ­contact had met IS, moeten er sporen op zijn computer te vinden zijn. Tot er meer duidelijkheid komt, is dit toch de meest bizarre opeising ooit."

(lees verder onder de video, een ingekorte versie van de opeisingsvideo die IS verspreidde en die Pieter Van Ostaeyen ontdekte)Ook in de VS hecht men weinig ­geloof aan de IS-piste. Sheriff Joe Lombardo zei dat de vermoedelijke dader ­wellicht alleen heeft gehandeld. Zijn motief is nog onduidelijk, aanwijzingen voor een terroristische achtergrond zijn er niet.

Geen terroristische banden

De FBI heeft na de opeising door IS laten weten geen band te hebben gevonden ­tussen de schietpartij en welke internationale terreurorganisatie dan ook. Ook de CIA beweert van geen link te weten tussen de dader en moslim­extremisme. (SSL)

Ontheemde festivalgangers worden naar bussen gestuurd die hen naar hotels elders in de stad zullen vervoeren om hen onder te brengen.
afp Ontheemde festivalgangers worden naar bussen gestuurd die hen naar hotels elders in de stad zullen vervoeren om hen onder te brengen.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Ollivier

  Ze hebben niets anders te doen om iets van hun laten horen; ze zijn verslagen overal. Binnenkort gaan ze ook de drama van de Titanic opeisen....

 • John Klop

  Hahaha bende onozelaars! Nog even en jullie bestaan niet eens meer! Raqqa valt heel gauw!

 • AVM3798 .

  Tot nu toe heeft IS geen enkele aanslag opgeeist die niet met hun gelinkt was. Waarom zouden ze liegen en hun credibiliteit kwijtraken.

 • Abdelilah Toumi

  Die eisen letterlijk elke scheet die gelaten wordt. Als ze nog niet zielig genoeg zijn voorgekomen met hun berichten bewijst dit het weer voor de zoveelste keer. Hopelijk dat ze snel de laatste opruimen

 • Vlaanderen eerst

  opportunisten zijn het meer niet