IS-leider al-Baghdadi: van simpele secretaris naar terreurkalief

AP
Hij is de meest gezochte terrorist ter wereld met een som van 10 miljoen dollar op zijn hoofd. Nochtans was de leider van IS vroeger een simpele kantoorslaaf. Dat blijkt uit officiële documenten van het Amerikaanse leger waar Business Insider de hand wist op te leggen. Daarnaast konden Süddeutsche Zeitung en de Duitse televisiezender ARD kennissen uit zijn jeugd interviewen.

Veel was er tot nu toe niet bekend over de zelfbenoemde kalief. Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri luidt zijn echte naam en hij zou nu 44 jaar oud zijn. In 2004 zat hij enige tijd opgesloten in een Amerikaanse gevangenis in Irak. Het zijn documenten uit die periode die de geheimzinnige nevel rond zijn persoon wat doen opklaren.

Kantoormedewerker
De reden van zijn arrestatie wordt echter niet toegelicht maar al-Baghdadi wordt omschreven als een 'burgergevangene' en dus niet toebehorend tot een gewapende militie. Hij werd geboren in Fallujah. De documenten vermelden dat hij in 2004 getrouwd was maar de namen van zijn familieleden zijn onleesbaar gemaakt. Hij was toen een simpele kantoormedewerker.

Theologie
Vroeger blonk de meest gevreesde man op aarde nochtans niet uit, zo blijkt uit interviews met kennissen van al-Baghdadi in Samarra, de Iraakse stad waar hij opgroeide. Op school moest hij een jaar overdoen omdat zijn Engels niet goed genoeg was. Bij het leger werd hij geweigerd, net zoals dat hij faalde om een plaatsje te bemachtigen aan de universiteit om rechten te studeren. Hij opteerde dan maar voor theologie, wat misschien later heeft bijgedragen tot zijn radicale ideeën.

Ambitieus
Maar ambitieus was hij wel. "Hij hield van macht en invloed uitoefenen", zei een vroegere buur. "Maar we waren wel gechoqueerd toen hij zich plots tot kalief uitriep." Tijdens zijn doctoraatsstudies theologie schiep hij wellicht het kader om de latere brutaliteit van IS op een godsdienstige manier te rechtvaardigen. "Terrorisme is het eren van Allah", zou hij zich eens laten ontvallen hebben.

Camp Bucca
Hij maakte de Golfoorloog vanop de eerste rij mee en werd in februari van 2004 om nog onbekende redenen opgepakt. Hij werd tien maanden lang opgesloten in het Amerikaanse 'Camp Bucca'. In december van dat jaar werd hij weer vrijgelaten.

In 2007 zou al-Baghdadi zich aan aangesloten hebben bij al-Qaïda en een leerling geweest zijn van de beruchte terreurleider al-Zarkawi. "Sommige vroegere schoolvrienden van hem zijn gedood door IS", verklapte een buur. "En net hij blijkt nu de emir te zijn van deze brutale terreurorganisatie, dat is ontzettend beangstigend."

AP
AP
EPA
AP
REUTERS
AP