IS-leider al-Baghdadi pleit in zeldzame speech voor terreur in het Westen: "Eén aanslag daar is evenveel waard als duizend aanvallen in Syrië of Irak"

In zijn jongste speech verwijst Abu Bakr al-Baghdadi ook naar gebeurtenissen van de laatste maand.
EPA In zijn jongste speech verwijst Abu Bakr al-Baghdadi ook naar gebeurtenissen van de laatste maand.
Terreurgroep IS heeft vanavond een speech van haar leider Abu Bakr al-Baghdadi gepubliceerd. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat de terreurleider iets van zich laat horen. Hij roept zijn volgers op "vol te houden".

Opmerkelijk: al-Baghdadi pleit uitdrukkelijk voor terreur in het Westen. Dat deed hij door te zeggen dat één aanslag daar evenveel waard is als duizend aanvallen op het Syrisch-Iraakse oorlogstoneel. Volgens de Syrisch-Amerikaanse jihadspecialist Hassan Hassan is het de eerste keer dat al-Baghdadi zelf zo’n oproep doet. Vroeger kwamen die altijd van één van zijn woordvoerders.

"Jullie hebben geen keuze. Als je in waardigheid wilt leven, dan wend je je tot je geloof en bestrijd je de vijand", klonk het in de speech van 55 minuten. "We gaan voor niets anders dan de sharia en geven ons leven om die te laten zegevieren." 

Fikse draai
De laatste keer dat al-Baghdadi een gesproken boodschap naar buiten bracht was in september 2017.  Hij riep toen zijn 'strijders' op om aanslagen te plegen. In die periode leed zijn terreurgroep al maanden zware verliezen en kromp het kalifaat in Irak en Syrië steeds verder in elkaar. Al-Baghdadi geeft nu een fikse draai aan die evolutie. "Voor de mujahideen hangt de omvang van de overwinning of nederlaag niet af van een gestolen stad, de macht in de lucht, intercontinentale raketten of 'slimme' bommen." 

Al-Baghdadi staat al een tijd bovenaan de lijst van meest opgejaagde mannen ter wereld. Inlichtingendiensten van meerdere landen zoeken hem en wachten op het moment dat ze informatie over zijn verblijfplaats kunnen doorspelen naar de luchtmacht van hun land. Er is de afgelopen maanden meerdere keren gemeld dat al-Baghdadi omgekomen was bij een bombardement, maar bewijs ontbrak elke keer. Wel kwamen er steeds meer berichten dat hij zwaargewond was.

Felicitaties
Vanavond bleek al-Baghadi dus nog te leven. Zijn speech begon hij met felicitaties aan moslims omdat het offerfeest gisteren begonnen is. 

Al-Baghdadi leidt een ondergedoken bestaan sinds het moment dat hij in 2014 het kalifaat uitriep in een moskee in Mosul. Hij leidt de terreurgroep sinds 2010, al droeg de groep toen nog niet de naam IS.
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • GERARD DE PELECIJN

  Eén is evenveel als 1000, telraam vergeten?

 • Lutgard Crombez

  Is hij ontwaakt uit zijn winterslaap?

 • oswald billiet

  Hier in het westen kunnen we maar één ding doen: hem vogelvrij verklaren, maar het zullen wel terug de Seals zijn die het zullen mogen doen. En voor wat betreft het eigen land, we hebben geen commando's meer zoals vroeger. Die konden dat.

 • DIRK VAN DESSEL

  Hij hoeft zijn Koran maar open te doen om de Hate Speech verzen tegenover ons, die "ongelovigen" voor te lezen die zwart-op-wit in elke Koran staan, Door politiek-correcte paardenbrillen ter zake op te zetten pleegt men puur & onversneden negationisme ter zake want "de Waarheid heeft haar rechten". Allez, het zou me verbazen indien dit de censuur van de gazet zou kunnen passeren.

 • Cor Dierckx

  Leeft die nu nog altijd? Hij zit toch niet in Molenbeek of Borgerhout ondergedoken?