IS krijgt zware klappen in Syrië en Irak

Iraakse troepen rukken op naar al-Qaim, in het noordwesten van het land nabij de grens met Syrië.
AFP Iraakse troepen rukken op naar al-Qaim, in het noordwesten van het land nabij de grens met Syrië.
Het Syrische leger heeft terreurgroep Islamitische Staat (IS) volledig verdreven uit Deir ez-Zor, een olierijke stad in het oosten van het land. IS krijgt ook klappen in buurland Irak, waar het leger vandaag de stad Al-Qaim is binnengetrokken, het hart van het laatste bolwerk van de terreurgroep.

Deir ez-Zor, de belangrijkste stad van de gelijknamige provincie, werd al sinds 2014 bijna volledig gecontroleerd door IS. Het is de grootste en belangrijkste stad in het oosten van Syrië, en het centrum van de Syrische olieproductie."Het leger kondigt aan de totale controle over de stad te hebben overgenomen", bericht de Syrische staatstelevisie vandaag. 

Gisteravond meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) al dat na een offensief van twee maanden, Syrische regeringstroepen de terreurgroep uit de stad op de westelijke oever van de Eufraat hebben verdreven. "De stad is onder controle gekomen van de Syrische regeringstroepen", zei Rami Abdel Rahman, het hoofd van het observatorium.

De plaats was het laatste grote stedelijke centrum waar de terreurgroep nog aanwezig was. Begin september begon het leger met een offensief om de door jihadisten bezette delen van de stad te bevrijden. Wijk voor wijk werd heroverd op IS. Als laatste werd al-Hawiqa ingenomen.

De laatste tijd verliest IS in rap tempo terrein in Syrië. Vorige maand viel IS-hoofdstad Raqqa in handen van door de VS gesteunde milities.

IS is nu ook volledig verdreven uit de Syrische stad Deir ez-Zor.
AP IS is nu ook volledig verdreven uit de Syrische stad Deir ez-Zor.

Gevechten in Irak

 Iraakse strijdkrachten hebben het stadje al-Qaïm heroverd op terreurgroep IS. Dat zegt Iraaks premier Haider al-Abadi. Het gaat om een van de laatste IS-bastions in het land.

Het stadje werd volgens de premier "in recordtempo" heroverd. Het Iraakse regeringsleger en geallieerde strijdkrachten drongen al-Qaïm pas vanochtend binnen. In al-Qaim, vlak bij de Syrische grens, woonden voor de verovering van IS zowat 50.000 mensen.

De Irakezen kondigden vorige week een groot offensief aan om de terreurgroep volledig uit het land te verdrijven. Enkel het stadje Rawa, in de buurt van al-Qaïm, en de omliggende woestijngebieden zijn nu nog in handen van IS. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • alfred leemans

  IS verdrijven is een goede zaak voor de regio. DE vraag is : wat of wie komt er in de plaats. Daarbij komt dat IS reeds lang zijn actieterrein heeft verlegd naar andere continenten. Ik zie alleen maar een toename van aanslagen met bomauto's gericht tegen onschuldige slachtoffers. Dus wie is er aan het winnen?

 • Jan Verstrepen

  Die spelen al lang niet meer in deze zandbak, die mannen zijn niet van gisteren en zijn hier bij ons, dank zij de dwazen van de EU.

 • Daniel collier

  Daar zijn ze aan het verliezen,en in Europa aan het winnen,hou u maar vast.

 • Pat Madou

  IS moet uitgeroeid worden weg van deze aardbol .

 • Pedro Gonzalez

  Wanneer komen die kopstukken voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag?