IS is aan moorddadige comeback bezig in Syrië en Irak, Pentagon geeft toe dat er 'operationele pauze' ingelast werd

Arabische en Koerdische strijders tijdens een ceremonie in de regio Qamishli. Zij merken op het terrein dat IS aan een comeback bezig is.
AFP Arabische en Koerdische strijders tijdens een ceremonie in de regio Qamishli. Zij merken op het terrein dat IS aan een comeback bezig is.
Vorig jaar stortte het zelfverklaarde kalifaat in elkaar nadat IS haar laatste grote bolwerken in Mosoel en Raqqa moest prijsgeven. Het grondgebied van de terreurgroep was geslonken tot een paar enclaves in de woestijn van Oost-Syrië en West-Irak. Maar de opponenten van IS hebben hun aartsvijand te snel afgeschreven. IS-strijders maken een comeback op het terrein, iets wat nooit had mogen gebeuren. Het Pentagon geeft toe dat er een "operationele pauze" ingelast werd.

Suleiman Khalaf kwam 10 dagen geleden om in een gevecht met IS in Oost-Syrië toen het voertuig waarin hij zich bevond werd getroffen door een hittezoekende raket. "Hij bestuurde een bulldozer en was bezig met het bouwen van een aardwal toen IS hem trof met een raket", zegt Baran Omari, de commandant van zijn eenheid binnen de Koerdische YPG-militie.

"IS viel ons aan in het dorp Bagin in de provincie Deir Ezzor in Oost-Syrië", legt hij uit, eraan toevoegend dat zijn mannen uiteindelijk in staat waren geweest de aanvallers te doden die de raket hadden afgevuurd. Hij beschrijft Khalaf, die 50 jaar oud was toen hij stierf, als een zeer dapper iemand omdat hij instond voor de tactische grondverdediging temidden van de veldslagen.

Terwijl commandant Omari het trieste verhaal vertelt, staat hij aan het graf van Khalaf op het militaire kerkhof in Qamishli in Noord-Syrië. Hij wijst naar een half dozijn nieuwe graven die toebehoren aan Koerdische strijders die recent zijn gesneuveld tijdens gevechten met IS.

Hinderlaag

Nochtans werd eind vorig jaar geopperd dat de terreurorganisatie verslagen was in Syrië en Irak. Maar dit blijkt op het terrein allerminst het geval. Een hoge Koerdische functionaris in Syrië zegt dat 170 van zijn strijdkrachten de afgelopen zes weken tijdens gevechten met IS zijn omgekomen. Op 19 februari hebben IS-strijders een eenheid van een pro-regeringsmilitie ten westen van Kirkoek in een hinderlaag gelokt en 27 militieleden gedood. In Qamishli maakte de eerste IS-autobom in zes maanden tijd vijf slachtoffers.

Afrin
AFP Afrin

Westerse diplomaten verklaren dat ze zich zorgen maken over het toenemende aantal speldenprikken die IS op het terrein uitdeelt. Het toont aan dat de terreurorganisatie aan een comeback bezig is, al is het op dit moment nog op kleine schaal. Het is weinig waarschijnlijk dat IS zal herrijzen zoals voorheen omdat de terreurorganisatie heel grote verliezen heeft geleden, maar de gebeurtenissen op het terrein zijn zeer onrustwekkend.

Geen gezamenlijk front tegen IS

De reden van de wedergeboorte van IS is niet ver te zoeken. Diegenen die vorig jaar claimden de moorddadige beweging te hebben uitgeschakeld, lieten na om de genadeslag toe te brengen. Nadat ze de overwinning voortijdig hadden uitgeroepen, kwamen plots andere crisissen op hun pad zoals het referendum om een onafhankelijke Koerdische staat in Irak en de gevechten met het Turkse leger in Afrin. Het front tegen IS is uit elkaar gevallen. De terreurorganisatie maakt van het vacuüm gebruik om te hergroeperen en nieuwe aanvallen uit te voeren.

"Ga naar onze begraafplaatsen. Elke dag verliezen we vijf, zeven tot achttien martelaren. IS is nu de strijdende partij die aanvallen uitvoert, terwijl wij normaal altijd degenen waren die in het offensief gingen", zegt een hoge Koerdische functionaris aan de Britse krant The Independent.

Het valt aan te nemen dat IS ervaren commandanten goed heeft weten te beschermen en nog steeds beschikt over wapenopslagplaatsen in de woestijn. De recente ontwikkelingen tonen aan dat de terreurorganisatie in Syrië en Irak deels uit de as hoopt op te staan.

"Aard van de missie is niet veranderd"
Volgens het Pentagon hebben de Verenigde Staten een operationele pauze ingelast. Reden is inderdaad het vertrek van heel wat geallieerde Koerdische strijders naar Afrin.

"Operationele pauzes doen zich geregeld voor, om diverse redenen", zegt Rob Manning, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. "Maar de aard van onze missie in Syrië is niet veranderd. Het belangrijkste doel blijft de strijd tegen IS. De luchtaanvallen gaan trouwens wel nog altijd verder."
102 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  dit weten wij als kleine burgers en man en vrouw van de straat al jaren ,de hoog en duur betaalde heren van het pentagon komen ook na jaren met de goednieuws show,het is ook tot bij hen nu doorgedrongen,stuur uw beste reporters naar belgie en frankrijk alsook nog spanje en men zal u op de hoogte brengen van het laatse nieuws uit 2018,ik geloof nu toch echt dat die nog onder de kennedys zitten daar

 • Albert Buyse

  Inderdaad, de vuilste rol wordt door Turkije gespeeld. Er kleeft veel onschuldig (Koerdisch) bloed aan de smerige handen van Erdogan.

 • Luc Janssens

  De enige die een vuile rol heeft gespeeld is Turkije.

 • tony dethier

  Assad en Rusland strijden tegen IS ! De Amerikanen en de "coalitie" verdedigen IS en andere terroristische bendes ! Ze brengen de gevangen strijders naar veilige oorden ! Ze mogen ook hun "lichte" wapens meenemen. Daarbij bombarderen zij het Syrische regeringsleger welke de belangrijkste tegenstanders van het terrorisme zijn ! Ja mannen, wie zijn nu de bandieten...?

 • René Mattyns

  IS verslagen? Ze hebben het precies nog niet goed begrepen?