IS geeft undercover journalisten instructies om Britse royals op te blazen

De recruteringsdienst van IS wil dat Britten voortaan in eigen land aanslagen voorbereiden en een lokale IS oprichten.
REUTERS De recruteringsdienst van IS wil dat Britten voortaan in eigen land aanslagen voorbereiden en een lokale IS oprichten.
Mensen die zich in een undercover onderzoek uitgaven als jihadisten en een freelance journalist kregen via Islamitische Staat handboeken om bommen te maken en de opdracht een aanslag te plegen op de Britse koninklijke familie. Dat zou moeten gebeuren tijdens de viering van de 70ste verjaardag van de Japanse capitulatie die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde.

De journalisten deden zich op Twitter en in chatrooms voor als een man en een vrouw die wilden deelnemen aan de jihad, de heilige oorlog. In het kader van hun onderzoek, geleid door Sky News, postten ze berichten online in een poging sleutelfiguren binnen het 'cyberkalifaat' van IS te lokken.

Instructies om bom te maken
Het lokaas werkte en de fictieve jihadisten werden benaderd door IS-medewerkers. Ze kregen handboeken toegestuurd waarin uitgelegd staat hoe je snel fondsen kan werven en wapens maken.

Britse IS oprichten
Eén van de IS-leden vroeg hen onderdelen te bouwen voor een bom die de koninklijke familie moest treffen tijdens de herdenking van de zogenaamde VJ (Victory over Japan) aanstaande zaterdag. De fictieve jihadisten werden ook aangemoedigd om bendes te vormen om zo het pad te effenen voor de oprichting van een 'Britse Islamitische Staat'.

Hacker in inlichtingendienst
Eén van de IS-leden die het undercover team benaderde, was Junaid Hussain. Deze 21-jarige voormalige computerhacker uit Birmingham werkt in Syrië voor de inlichtingen- en recruteringsdienst van IS. Zijn vrouw, Sally Jones, werkt samen met hem in Raqqa, de 'hoofdstad' van het kalifaat. Zij ronselt vrouwen voor IS.

Het onderzoek van Sky News bracht aan het licht dat IS wil dat rekruten in Groot-Brittannië blijven om daar aanslagen voor te bereiden. In het verleden lokte IS sympathisanten naar Syrië om zich daar bij de terreurgroepering aan te sluiten.

Het onderzoek van Sky News bracht aan het licht dat IS wil dat recruten in Groot-Brittannië blijven om daar aanslagen voor te bereiden. In het verleden lokte IS sympathisanten naar Syrië om zich daar bij de terreurgroepering aan te sluiten.

Volgens Sky News zei Sally Jones aan de vrouwelijke fictieve jihadist wat ze in Groot-Brittannië wilde doen: een hoofd afhakken of een bom doen ontploffen.

Koninklijke familie doelwit
De fictieve jihadiste kreeg ook instructies om een bom te maken en kreeg te horen dat de koninklijke familie een doelwit was op de VJ-herdenking. Jones beloofde voorts de 'jihadiste' te begeleiden bij het maken van de bom. Toen ze twijfel bespeurde bij haar nieuwe 'rekruut', stelde Jones haar gerust en zei ze dat ze een andere kandidaat-aanslagpleger had in Schotland en nog anderen die totnogtoe niet geslaagd waren in hun opzet. Nadien stuurde ze plannen voor de aanslag komende zaterdag.

Aanslag in Groot-Brittannië
Een voormalig lid van de interne veiligheidsdienst van IS, de zogenaamde 'Gestapo van IS', verklapte aan de undercover journalisten dat vier of vijf Engelse 'VIP-jihadisten' in Syrië een training hebben gekregen om in Groot-Brittannië een aanslag te plegen. De politie is op de hoogte van de zaak.

Een voormalig lid van de interne veiligheidsdienst van IS, de zogenaamde 'Gestapo van IS', verklapte aan de undercover journalisten dat vier of vijf Engelse 'VIP-jihadisten' in Syrië een training hebben gekregen om in Groot-Brittannië een aanslag te plegen