IS executeert in het openbaar 'afvallige' Iraakse activiste

Samira Salih al-Nuaimi.
Gulf Center for Human Rights Samira Salih al-Nuaimi.
De Iraakse advocate en mensenrechtenactiviste Samira Saleh Al-Naimi is door Islamitische Staat in het openbaar ter dood gebracht na door een zogenaamde 'shariarechtbank' schuldig te zijn bevonden aan afvalligheid. Dat hebben de Verenigde Naties vandaag gemeld.

Al-Naimi werd op 17 september weggevoerd uit haar huis in het Noord-Iraakse Mosul, na op haar Facebookpagina kritiek te hebben geuit op IS, omdat die gebedshuizen in de stad heeft vernietigd, aldus de VN-hulpmissie in Irak (UNAMI). De Facebook-pagina lijkt na Al-Naimi's dood te zijn verwijderd. De vrouw werd na haar veroordeling vijf dagen gemarteld door IS-militanten, aldus UNAMI. Vervolgens werd ze in het openbaar in Mosul geëxecuteerd.

"Door het martelen en het in het openbaar executeren, wordt opnieuw het beruchte imago van IS bevestigd. Het is een combinatie van haat, nihilisme en wreedheid, maar ook het compleet negeren van menselijk fatsoen", reageert VN-gezant Nickolay Mladenov. "IS richt zich herhaaldelijk op de zwakken en weerlozen met een niet te beschrijven wreedheid en lafheid. Ze veroorzaken ondoorgrondelijk lijden onder alle Irakezen, ongeacht hun geslacht, leeftijd, religie, of etniciteit."

Volgens het Centrum voor Mensenrechten in de Golf zette Al-Nuaimi zich in voor de rechten van gevangenen en armoedebestrijding. Ze werd veroordeeld door een door IS opgerichte islamitische rechtbank. IS heeft Mosul, de op een na grootste stad van Irak, sinds juni in handen. handen. Sinds juni heeft IS grote gebieden in Noord-Irak weten te veroveren, waaronder Mosul en Tikrit. De beweging treedt hierbij bruut op tegen niet-soennitische groeperingen zoals christenen, jezidi's en Turkmenen.