IS eist mesaanval in voorstad Parijs op, minstens twee personen komen om

Aanvaller brengt moeder en zus om, ook zwaargewond slachtoffer is een vrouw

.
rv/Reuters .
Een persoon werd deze ochtend in Trappes nabij Parijs door de politie geneutraliseerd nadat hij verschillende mensen met een mes had aangevallen. De twee dodelijke slachtoffers zijn familieleden van de dader. Volgens Le Parisien gaat het om de moeder en de zus van de man. Een derde slachtoffer raakte zwaargewond. Een familiedrama kan niet worden uitgesloten. IS heeft ondertussen de 'aanslag' al opgeëist, maar draagt daarvoor geen concrete bewijzen aan, zo meldt persbureau Reuters. 

De aanvaller viel zijn slachtoffers aan op straat. Volgens bronnen bij de politie had de 36-jarige Kamel S. zich na de aanval in een gebouw verschanst (volgens bepaalde Franse media ging het om zijn eigen woning in de rue Camille Claudel) en schreeuwde vervolgens: "Allah Akbar, als je binnenkomt, gaan jullie er allemaal aan."

Dader Kamel S.
rv Dader Kamel S.

Toen hij uiteindelijk rond 10.20 uur naar buiten kwam en de politie bedreigde, werd hij met enkele schoten geneutraliseerd. De aanvaller kreeg een hartstilstand en bezweek aan zijn verwondingen. 

Franse agenten zetten een straat af in Trappes na de mesaanval.
REUTERS Franse agenten zetten een straat af in Trappes na de mesaanval.

Het individu stond sinds 2016 bekend om zijn directe en publieke steun aan terrorisme. In de politiedatabank had hij een zogenoemde 'fiche S' achter zijn naam: potentieel staatsgevaarlijk. Hoewel terreurorganisatie IS de aanval heeft opgeëist via propagandakanaal Amaq en de aanvaller een "strijder" noemde, vraagt de politie vooralsnog enige terughoudendheid omtrent de motieven van de dader. Hij zou al eerder psychische problemen hebben gehad.

In dit stadium van het onderzoek lijkt het te gaan om een drama in de familiesfeer omdat de dader zijn moeder en zus heeft omgebracht. Ook het zwaargewonde slachtoffer zou een vrouw zijn, maar over haar identiteit is nog niets bekend. Het gerecht van Versailles heeft een onderzoek geopend, maar de aanklager gespecialiseerd in terrorisme heeft zich vooralsnog niet over het dossier ontfermd, meldt Europe 1.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb feliciteerde de politie al voor hun "snelle reactie en voorbeeldige mobilisering". Het onderzoek naar de omstandigheden loopt nog volop, zegt Collomb op Twitter. "We hebben te maken met een breekbaar individu met zware psychische problemen, eerder dan iemand die klaar was om de orders van IS uit te voeren", liet de minister zich ontvallen.

Collomb benadrukte dat de motieven duidelijk zullen worden van zodra de speurders zijn telefoongegevens hebben kunnen analyseren en zijn appartement hebben kunnen onderzoeken. De dader stond op een lijst van de politie omdat hij eerder al sympathieën voor terreurbewegingen had geuit, bevestigde hij op een persconferentie. Maar de onderzoekers denken dus eerder in de richting van een familieruzie dan aan een link met een terreurorganisatie, ondanks de opeising van IS.

Frankrijk is de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeschrikt door bloedige terreuraanslagen. Zo vielen in 2016 meer dan tachtig doden door een aanslag met een vrachtwagen in Nice. Een jaar eerder waren 130 mensen om het leven gekomen door een golf aanslagen in Parijs, waar terroristen onder meer concertzaal Bataclan aanvielen.

In Trappes, een gemeente in het departement Yvelines, wonen circa 30.000 mensen. De afgelopen jaren zijn veel jongeren uit die plaats naar Syrië vertrokken.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS94 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Filip De Meuter

  Volgens sommigen geen terroristische aanslag ? Waarom roept deze vriendelijke man met sympathieën voor IS Allah Akbar , loopt hij op straat met wapens ? Blijkbaar voor sommigen de normaalste zaak zo rondlopen ! IS eist deze daad op , of het nu zo is of niet , hij moest al lang geleden het land uitgewezen zijn voor zijn steun aan terrorisme ! Familiedrama of niet !

 • Remi Kastaar

  Steve Sbiston, jah subiet krijgde nog een job aanbiedingen, bij onze regime pers, btw haha bullseye.

 • steve sbiston

  Verwarde man koopt mes als geschenk voor zijn vrouw en moeder.Bij het thuiskomen valt hij over de drempel en treft toevallig moeder en dochter die vlak achter elkaar staan.Door dit ongelukkig voorval begint de man tot Allah te roepen en schreeuwt tegen de politie dat hij zichzelf nu ook van het leven moet ontnemen.Een heel groot mistverstand dus uiteindelijk.

 • Joffrey Verbeeck

  Laetitia Dubois volgens mij staat er toch dat hij ze OP STRAAT heeft neergestoken, en zich pas nadien in een gebouw heeft verstopt, dat MOGELIJK zijn eigen huis was. En hij riep "Allah akbar, als jullie binnenkomen gaan jullie dood" Genoeg tekenen van een aanslag als je het mij vraagt.

 • Angelo Cabooter

  Misschien ook eens een terreurgroep oprichten, handlangers naar hun land sturen om aanslagen te plegen, en de aanslag opeisen, wat zij kunnen, kunnen wij ook Ze willen oorlog, wel ze kunnen oorlog krijgen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!