IS eist grootste aanslag van dit jaar in Pakistan op: minstens 128 doden

EPA
Bij de aanslag op een verkiezingsbijeenkomst in de Pakistaanse stad Mastung zijn al minstens 128 doden gevallen. Dat heeft regionaal minister van Binnenlandse Zaken Agha Umar Bungalzai meegedeeld.

De aanslag deed zich voor in Mastung, op een veertigtal kilometer van de hoofdstad van de provincie Baloetsjistan. Een kamikaze bracht er zichzelf tot ontploffing in een complex waar op dat moment een bijeenkomst plaatsvond van een plaatselijke politicus, Mir Siraj Raisani. Ook hij kwam bij de aanval om het leven. 

AFP

Volgens de autoriteiten droeg de zelfmoordterrorist 8 à 10 kilo aan explosieven op het lichaam. Het gaat om de dodelijkste aanval van dit jaar in Pakistan. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de zelfmoordaanslag opgeëist. 

EPA

De aanslag volgde amper enkele uren op de ontploffing van een bermbom in de stad Bannu, in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa. Daarbij vielen vijf doden en een veertigtal gewonden. Ook die aanval was gericht tegen een politieke bijeenkomst.

EPA

De regio rond Mastung geldt als een bolwerk van IS. Daarnaast zijn in de grootste en meest opstandige provincie van het land nog heel wat andere terreurbewegingen actief.

Enkele dagen geleden werd ook Pesjawar, in het noordwesten van Pakistan, al opgeschrikt door een zelfmoordaanslag op een verkiezingsbijeenkomst. Die aanval werd nadien door militanten van de taliban opgeëist.

EPA

Gewaarschuwd

De Pakistaanse veiligheidsdiensten hadden op voorhand gewaarschuwd dat verkiezingsbijeenkomsten het doelwit zouden zijn van de taliban en IS. Bij de vorige verkiezingen, in 2013, werden honderden leden en aanhangers van vooral liberale partijen gedood door de taliban.

EPA

De parlementsverkiezingen van dit jaar worden gehouden op 25 juli. Het leger liet eerder deze week weten dat het op die dag meer dan 370.000 manschappen inzet die de veiligheid moeten verzekeren. 

EPA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  Een bende godsdienstwaanzinnigen. mvg.

 • hans bouche

  Pakistaanse veiligheidsdienst ISIL die samenwerkt met CIA mossad en MI-5 en die strijders levert aan "vijand" al qaida (huh?) om Westen aan te vallen gaat ons helpen in de strijd tegen terreur...

 • Arthur Houben

  Kan de pakistaanse, islamitische politicus khadim hussain rizvi nu zijn atoombom voor Wilders niet beter zelf gebruiken tegen daesh/is en taliban?Ze schijnen het daar meer nodig te hebben want ze kunnen de aanslagen al jaren niet de baas.

 • lucien lemahieu

  IS is bijlange nog niet verslagen, ze zijn eerder ondergedoken en veel gevaarlijker.

 • Michael Aerts

  De dag dat IS eens het redden van mensenlevens zal claimen dan zal er misschien iets veranderen. Pure moordenaars on naam van ???? Zichzelf.