IS eist aanslag Zuid-Frankrijk op, 26-jarige doodt drie mensen, politie schiet dader dood in supermarkt

AFP
In het Zuid-Franse dorp Trèbes, dicht bij Carcassonne, heeft een gijzeling plaatsgevonden in een supermarkt. De politie heeft de dader, een 26-jarige van Marokkaanse origine, doodgeschoten. Volgens het Franse parket wilde de dader terreurgroep IS wreken en IS heeft de aanslag intussen ook opgeëist. De dader doodde in totaal drie mensen; twee in de supermarkt en eerder op de dag de passagier van een wagen die hij had beschoten. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zouden er ook 16 gewonden gevallen zijn, waarvan er 2 ernstig aan toe zijn. De dader zou de vrijlating van Salah Abdeslam geëist hebben.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Collomb bevestigde op een persconferentie dat er drie doden gevallen zijn en gaf een chronologie van de feiten.

Eerst heeft de dader vanmorgen een auto aangevallen en beschoten, waarbij de bestuurder zwaargewond raakte en de passagier overleed. De dader reed verder met de auto.

Daarna passeerde hij een politiepatrouille, die hij beschoot. Daarbij raakte een agent verwond. Daarna reed de man verder naar Trèbes.

In de supermarkt werden meteen twee personen gedood. Een deel van de aanwezigen is kunnen ontsnappen. 

Een luitenant-kolonel van de gendarmerie heeft zich vrijwillig opgegeven om te ruilen met de nog aanwezige gijzelaars, wat de dader aanvaardde. De agent liet daarbij zijn telefoon aanstaan, waardoor de veiligheidsdiensten buiten mee konden luisteren.

Toen de dader opnieuw een schot loste, is de aanval ingezet. De agent die al binnen aanwezig was, is zwaargewond. Collomb noemde de agent "een held".

De gijzelnemer werd doodgeschoten.

De dader is een 26-jarige man, Redouane Ladkim, geboren in Marokko en volgens Collomb gekend voor kleinere feiten waaronder drugsbezit, maar hij werd momenteel niet als een bedreiging beschouwd. "Wij dachten niet dat hij geradicaliseerd was." De dader handelde alleen.

Een persoon "die het leven deelde" van Ladkim is in de loop van de avond opgepakt voor verhoor op verdenking van terroristische samenzwering. Dat zei de antiterreurprocureur François Molins. Volgens Molins wilde Ladkim eerst naar een legerkazerne rijden om daar toe te slaan. 

Mappy74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy DESMET

  We moeten met alle middelen het ongedierte IS uitroeien. Wie sympathiseert met dergelijk uitschot, dient ZWAAR te worden bestraft. Best geen "reclame" maken voor IS en doodzwijgen : zo krijgt die moorddadige organisatie geen gratis publiciteit ...

 • Eddy DESMET

  Er is helaas maar één plausibele oplossing : IS uitroeien tot op het bot. Zolang er dwazen rondlopen die met een dergelijke misdadige organisatie sympathiseren, zijn we niet veilig. Het is al even dwaas alle moslims te culpabiliseren als terroristen. Veralgemenen is radicaliseren.

 • Diane Bernaerts

  Jo Witters: dus miljoenen onschuldige mensen straffen omdat enkelen van hen radicalen en terroristen zijn? In élke groep heb je nu eenmaal rotte appels, ook onder "eigen volk": geen terroristen, maar wel moordenaars, verkrachters, incestplegers, pedofielen, enz.

 • wally kennes

  Heeft niks met IS te maken. Waarom een aanslag in een supermarkt met 3 doden terwijl in Carcasonne dagelijks tienduizenden toeristen komen en waar je zo binnen en buiten loopt zonder controle. Klopt niks van!

 • ignace lambert

  niet de dader is doodgeschoten maar de terrorist is doodgeschoten een strijder is ook niet goed, het is nl een terrorist en gesneuveld is ook niet , het moet zijn de terrorist werd gelukkig doodgeschoten kwestie van de juisten termen te gebruiken met zulke zinspelingen moeten we hun nog een medaille geven van moed en zelfopoffering