IS eist aanslag London Bridge op

Usman Khan werd door omstanders heldhaftig overmeesterd.
Screenshot Usman Khan werd door omstanders heldhaftig overmeesterd.
De groep IS (Islamitische Staat) heeft vanavond de steekpartij in Londen opgeëist. Bij de aanval lieten twee mensen het leven en drie andere voorbijgangers liepen verwondingen op. Het eigen persbureau van de islamistische militie, Amaq, zei dat de aanvaller een strijder van IS was.

De aanval was volgens Amaq een antwoord op de oproep om burgers aan te vallen van landen die een coalitie vormen in de strijd tegen IS.

Aanslagpleger Usman Khan (28) bezocht het ‘Samen Leren’-programma van het Instituut voor Criminologie, gericht op de herintegratie van gedetineerden. Daar sprak hij over zijn ervaringen als gevangene. Hij droeg een enkelband, maar zou toestemming hebben gehad om het evenement te bezoeken. Even voor twee uur ’s middags begon Khan in te steken op andere bezoekers. Met dodelijk gevolg. De terrorist, die naast twee grote messen ook een nepbom bij zich droeg, stak twee mensen dood op de London Bridge voordat hij zelf door de politie doodgeschoten werd. 

Helden

Omstaanders hebben geholpen om de man te overmeesteren. Een van hen gebruikte daarbij zelfs de stoottand van een tandwalvis die aan de muur van een historisch gebouw aan de brug hing, zo vertelden ooggetuigen.

Op een video die op de sociale media circuleert, is te zien hoe drie mannen de aanvaller tegen de grond proberen te werken. Een van de drie haalt met de narwaltand naar de aanvaller uit, terwijl een tweede met een brandblusapparaat in zijn gezicht spuit en een derde alleen zijn handen gebruikt. Hun heldendaad wordt luid bejubeld in de media en oogst lof vanuit de politiek. 

Bekijk hier de beelden:

Vandaag raakte bekend wie het eerste dodelijk slachtoffer van de terreuraanval is. Het gaat om de 25-jarige Jack Merritt, zo bevestigde zijn vader. De jongeman was coördinator van de conferentie over de herintegratie van gedetineerden, die door de dader werd bijgewoond voor hij zijn aanval startte.

“Mijn zoon, Jack, die werd gedood bij de aanval, zou niet willen dat zijn dood zou worden gebruikt als voorwendsel voor meer draconische straffen of het onnodig vasthouden van mensen”, schreef zijn aangeslagen vader David op Twitter. “R.I.P. Jack: je was een mooie ziel die altijd de kant van de underdog koos.” De tweet werd intussen verwijderd.

David Merritt schreef ook dat zijn zoon een “kampioen” was voor diegenen die aan “de verliezende hand waren in het leven en in de gevangenis terechtgekomen waren”. “Jack liep altijd hoog op met de mensen met wie hij samenwerkte en hij hield van zijn werk.” “Bedankt voor de steun. Ik weet dat zijn collega’s in shock zijn - zorg alsjeblieft voor elkaar in deze verschrikkelijke tijden”, schreef hij later nog.

Bekijk ook deze video: Jack (25) was coördinator van conferentie die bijgewoond werd door dader

Deradicaliseren

De aanslagpleger had in de gevangenis tevergeefs om hulp gevraagd bij het deradicaliseren. Khan erkende volgens zijn advocaat dat zijn ideologie “fout” was.

Raadsman Vajahat Sharif zegt volgens de BBC dat het niet lukte om specialistische hulp bij het deradicaliseren te regelen terwijl zijn cliënt nog vastzat. Hij noemt dat een gemiste kans. “Want als iemand vastzit, terugkijkt op zijn criminele gedrag en inziet dat dat fout was, dan is dat het ideale moment om zijn denkwijzen bij te sturen.”

Khan behoorde tot een groep moslimextremisten die in 2012 werden veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Ze hadden schuld bekend aan het voorbereiden van terreurdaden. Volgens de autoriteiten hadden ze onder meer gesproken over het voorbereiden van een bomaanslag op de beurs in Londen en het opzetten van een trainingskamp voor jihadisten.

Een omstander loopt weg met vermoedelijk een van de messen die Khan gebruikte.
AP Een omstander loopt weg met vermoedelijk een van de messen die Khan gebruikte.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nikolaas Bouman

  Als ik dat hoofd zie weet ik genoeg. Compleet gestuurd en levenslang opsluiten !

 • Jo kwanten

  Die pipo dacht dat hij in Belgié bezig was zeker, daar mogen de politie hun wapens niet gebruiken.

 • Bert De Wever

  Als de politie zoiets hier doet, moeten ze met heel hun familie verhuizen en verder onder een andere identiteit leven.

 • pol van de velde

  Er zijn er weer reeds enkelen onderweg vanuit Turkije.

 • RONNY DE PETTER

  Kan bij ons ook gebeuren, enkel te vermijden mits dit uitschot niet naar ons landje terug te laten keren. Onze kinderen en kleinkinderen zullen er mee moeten overleven.