Is deze man te dik om volgende president van VS te worden?

AFP
In de Verenigde Staten waar meer dan de helft van de bevolking met overgewicht kampt, moet de politieke leider van het land blijkbaar slank zijn. Een kandidaat voor de presidentsverkiezingen ligt onder vuur "omdat zijn enorme buik uit zijn broek lijkt te barsten", dixit zijn politieke tegenstanders. Zijn de Amerikanen wel klaar voor een dikke president?

Chris Christie, die als gouverneur van de staat New Jersey bekendheid verwierf omwille van zijn rechttoe-rechtaanaanpak na de doortocht van orkaan Sandy, mocht begin deze maand aan een tweede termijn beginnen nadat hij als Republikein de tegenstand tijdens de verkiezingen verpletterde. Nochtans overtreffen de Democratische aanhangers de Republikeinse met meer dan 700.000 in de kleine staat. Hierdoor zit Christie in poleposition om de kandidaat van de Republikeinen te worden voor de presidentsverkiezingen in 2016.

Metaforen
Alhoewel. De Tea Party vindt zijn standpunten niet rechts genoeg waardoor sommige leden van de ultraconservatieve beweging de mogelijke kandidatuur van Christie openlijk in vraag durven te stellen. Is deze man wel voldoende fit om president te worden? Uiteraard is de aanval op het lichaamsgewicht van de gouverneur niet zonder risico in een land waar obese mensen de meerderheid vormen. Daarom speelt de Tea Party het erg subtiel. Via het gebruik van metaforen proberen ze in te spelen op zijn overgewicht maar zonder het 'probleem' daadwerkelijk te benoemen. Van uitdrukkingen als "hij werpt zijn gewicht in de schaal" wordt dan ook gretig gebruik gemaakt.

Running mate
Mitt Romney zou de gouverneur in 2012 als 'Running Mate' geweigerd hebben omwille van zijn omvang. De gouverneur van Ohio omschreef Christie als een "dikke teddybeer". Maar ook de Democraten laten zich niet onbetuigd. Zo liet Barbara Buono, de kandidate die hem uitdaagde in 2009, in een speech optekenen: "Als je Christie ziet wandelen op het strand, zet dat niet aan om naar de kust trekken."

"Eet salade"
Journalisten springen trouwens mee op de kar. Op de cover van Time Magazine stond Christie afgebeeld met daaronder de tekst: "The elephant in the room". Ook Eugine Robinson, een opiniemaker van de Washington Post eigende zich het recht toe om de presidentskandidaat aan te vallen omwille van zijn postuur. "In een land waar overgewicht epidemische vormen aanneemt, geef ik hem een oprecht advies 'Eet een salade en wandel'", aldus Robinson. Ook een columnist van Bloomberg gaf Christie een veeg uit de pan: "Kijk, het spijt me, maar de gouverneur van New Jersey is gewoon te dik om president te worden."

Uitzondering
Tijdens vorige verkiezingen wist Christie het sarcasme rond zijn persoon nochtans met panache te overstijgen. Maar in maatschappijen waar iedereen de kans loopt om dik te worden en een voortdurend gevecht aangaat met de kilo's, prefereren de kiezers leiders die er fit en slank uitzien. Al zijn er uitzonderingen. In Israël wist een corpulente Sharon het pleit in zijn voordeel te beslechten. Zijn media-adviseur legde dat toen zo uit: "Het overgewicht van Sharon bracht een gevoel over van stabiliteit in een verscheurd land."

De Block en De Wever
Ook in eigen land stond de enorme lichaamsomvang van respectievelijk Maggie De Block en Bart De Wever hun populariteit geenszins in de weg, toch koos de voorzitter van N-VA ervoor om stevig af te slanken. Moet Christie zijn voorbeeld volgen en zich voortaan beperken tot slaatjes? Of toch maar zijn gewicht in de schaal werpen om de eerste corpulente president van de Verenigde Staten te worden? In 2016 weten naar welke kant de balans zal overhellen. De Amerikaanse kiezers hebben immers het laatste woord. En heeft de kiezer niet altijd gelijk?

REUTERS
REUTERS
REUTERS
AFP
AFP
GETTY
REUTERS
REUTERS
AP
GETTY