IS claimt ontvoering 19-jarige 'Israëlische spion'

De moeder van Muhammad Musallam met een foto van haar zoon.
REUTERS De moeder van Muhammad Musallam met een foto van haar zoon.
Islamitische Staat (IS) houdt een negentienjarige jongen uit Israël gegijzeld en beweert dat hij een spion is van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. De militante groepering heeft een Engelstalig 'interview' met de gijzelaar gepubliceerd waarin hij zogenaamd een bekentenis aflegt.

De jongen heet Muhammad Musallam en is een Arabische Israëli. Zijn ouders zeggen dat hij op vakantie naar Turkije ging en een tijdje later belde met de mededeling dat hij ontvoerd was naar Syrië.

Een bron binnen het Israëlische veiligheidsapparaat stelt echter dat Mussallam zijn ouders niet de waarheid heeft verteld en zich juist wilde aansluiten bij de terreurorganisatie die hem nu heeft gegijzeld. Hij zou eind oktober al zijn vertrokken.

De vader van de ontvoerde jongen stelt dat zijn zoon in het telefoongesprek zei dat hij zich voor 200 of 300 dollar kon vrijkopen. Kort daarna werd de vader echter gebeld door een man die hem vertelde dat zijn zoon was ontsnapt, maar vervolgens in handen was gevallen van IS. Wat de groepering nu met de jongen wil, is onbekend.