IS bevestigt dood al-Baghdadi en benoemt opvolger

Archieffoto van Abu Bakr al-Baghdadi.
via REUTERS Archieffoto van Abu Bakr al-Baghdadi.
Islamitische Staat heeft bevestigd dat zijn leider Abu Bakr al-Baghdadi is omgekomen. Het persagentschap van de terreurgroep, Amaq, kondigde tegelijk ook de benoeming van een opvolger aan: Aboe Ibrahim al-Hachimi al-Qurachi.

Al-Baghdadi blies zichzelf vorig weekend op tijdens een raid van Amerikaanse Special Forces in een afgelegen gebouw in de Noord-Syrische provincie Idlib. Amerikaans president Donald Trump maakte zijn dood afgelopen zondag bekend.

Na dagenlang stilzwijgen heeft nu ook IS zelf het overlijden van al-Baghdadi bevestigd. In een audioboodschap op de app Telegram zegt een woordvoerder: “Wij rouwen om u, commandant van de gelovigen”. 
De terroristische groepering maakte meteen ook de naam van haar nieuwe leider bekend: Ibrahim al-Quraishi.

Het is niet duidelijk wie deze man is, maar volgens een IS-expert van de Swansea-universiteit in Wales zou het mogelijk kunnen gaan om Hajj Abdullah. Hij zou lange tijd de rechterhand van al-Baghdadi zijn geweest en werd al genoemd als de mogelijke opvolger van de omgekomen IS-leider. “Het zou kunnen gaan om iemand die we al kennen, en die misschien deze nieuwe naam heeft aangenomen”, verduidelijkt IS-deskundige Aymenn al-Tamimi aan Reuters.

IS richt zich in het audiobericht ook tot president Trump. “Verheugt u zich niet. Alles wat u tot nu toe hebt gezien aan gruweldaden, zal de nieuwe leider je snel doen vergeten.” Volgens de zegsman zal alles wat al-Baghdadi heeft gedaan, daarbij verbleken. Waar hij precies op doelt, lichtte hij niet toe.

De terreurgroep maakte in het bericht ook de dood bekend van Abu al-Hassan al-Muhajir, een woordvoerder van IS. Trump zei dinsdag dat de waarschijnlijke opvolger van Baghdadi bij een andere aanval zou zijn gedood. Hij noemde toen geen namen en IS heeft daar niet op gereageerd, maar mogelijk ging het om Muhajir.

Bekijk ook: Amerikaans leger geeft beelden vrij van raid op al-Baghdadi
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • diane roelant

  Er staan nog veel wachtenden in de rij en ze willen allen aan de macht.Een gevaar voor de hele wereld.

 • Guido De Deken

  Wat had de veiligheid gedacht dat als de leider sterft de club opgedoekt wordt.... dat is met onze koning toch ook, als deze sterft roepen we toch ook de dag nadien "lang leve koning".

 • Eray Buday

  Dikke zever denken jullie dat hij nu echt dood is..laat eerst echte beelden zien aub en geen beelden van uit de lucht waar hij zogezegd woont..sory maar komt niet geloofwaardig over..

 • Theo Schuermans

  Dat heb ik altijd gezegd, de ene moordenaar is nog niet dood of er staat al een andere moordenaar voor in de plaats.

 • mike milan

  Inderdaad gruweldaden...en nu willen ze terugkomen naar België,en hebben ze niks gedaan.