IS-aanhangers nemen Libische havenstad Sirte in

Archiefbeeld van een kapotgeschoten stadsdeel in Sirte.
REUTERS Archiefbeeld van een kapotgeschoten stadsdeel in Sirte.
Aanhangers van het Libische filiaal van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) hebben vandaag de belangrijke Libische havenstad Sirte ingenomen, zo meldt de Libische nieuwssite al-Wasat. Meteen na de verovering van de plaatselijke overheidsgebouwen sloten zij de lokale universiteit.

De IS-franchise is sinds oktober één van de vele elkaar bekampende milities in Libië. Zondag verspreidden de jihadisten een video die de onthoofding toont van 21 door hen ontvoerde koptische christenen. Voor Egypte was dit het sein om luchtaanvallen tegen IS-stellingen uit te voeren en om de VN-Veiligheidsraad te verzoeken, de "gematigde" milities in Libië te bewapenen.

Over de IS-aanwezigheid in Libië is weinig met zekerheid bekend. Zo luidt het dat de militie ook de havenstad Derna nabij de grens met Egypte controleert en "aanwezig" is in de metropolen Benghazi en Tripoli.

Mocht IS inderdaad Sirte veroverd hebben, dan is dit van groot belang: de stad heeft een belangrijke oliehaven en geldt als strategisch knooppunt tussen Tripoli en andere olieterminals langs de kust.