Irritatie groeit: België sluit consulaat in Lubumbashi

President van Congo, Joseph Kabila.
REUTERS President van Congo, Joseph Kabila.
Het Belgische consulaat-generaal in Lubumbashi, Congo, sluit voor onbepaalde tijd. Dat bevestigt Buitenlandse Zaken. 

"Om redenen buiten onze wil om zal het consulaat-generaal van België in Lubumbashi voor een onbepaalde duur gesloten zijn vanaf 6 februari 2018. We houden u op de hoogte", luidt het in een mededeling die via de sociale media verspreid werd. De sluiting werd bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gisteren nog hadden de Congolezen aangedrongen op een sluiting. Een teken van groeiende irritatie bij de autoriteiten in Kinshasa over wat ze "activisme" van België noemen. Tegelijkertijd hebben de Congolese autoriteiten beslist om ook hun consulaat in Antwerpen te sluiten. Het consulaat-generaal van Lubumbashi is samen met de ambassade in Kinshasa de enige consulaire instelling waarover België nog beschikt in Congo. 

Nog gisteren werd besloten het aantal wekelijkse vluchten van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines tussen Brussel en Kinshasa van zeven naar vier te reduceren. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf stevens

  Wat is de zin van al die consulaten in Congo ?Dat land is zeker geen belangrijke handelspartner niet meer van ons land. Die consulaten dienen enkel om uitreisvisa en identiteitspapieren uit te schrijven om de migratie naar ons land te faciliteren. Alle jaren zijn er nog talrijke Congolezen die hier (politiek) of anders asiel aanvragen onder eigen of valse identiteiten.

 • EDDY PEYNSAERT

  Voilà, als het geld niet rechtstreeks in de zakken van de corrupte Kabila kan verdwijnen dan krijg je dit. Bewijs dat De Gucht gelijk had een paar jaar geleden.

 • Febe Chapin

  Wat voor commentaar dat ik hier lees, we vergeten ons geschiedenis in dat land precies. De staat/situatie waarin die land zich bevind is het gevolg van ons eigen koninkrijk België.

 • Zafer Kose

  In de tijd goed leeggeplunderd, niks achtergelaten. En nu nog de kind uithangen omdat ze hun goesting niet krijgen.

 • mieke jansens

  irritante mensen zijn dat